22 juni 2017

René Peters houdt maidenspeech

Deze week hield René Peters zijn maidenspeech, tijdens het debat over zorg aan suïcidale kinderen. In het persoonlijke gedeelte van zijn speech ging hij in op wat het betekent mens te zijn.

“Als familieman, als leerkracht en als leidinggevende binnen het onderwijs, maar ook in talloze functies binnen het verenigingsleven en de kerk heb ik altijd ervaren dat samen meer is dan de som der individuen, en dat mensen die iets met elkaar hebben, bergen kunnen verzetten. Wij lijken het soms vergeten te zijn, maar een mens is pas een mens door andere mensen. Mens-zijn doe je niet alleen. Niet voor niets groet men in grote delen van zuidelijk Afrika met de groet "sawubona!", wat "ik zie je!" betekent, en antwoordt men met "sikhona!", oftewel "ik ben er!" Pas wanneer een mens zich gezien weet en onderdeel is van een geheel dat groter is dan hijzelf komt hij volledig tot zijn recht, en andersom: een mens die zich niet gekend weet, heeft grote kans daar ziek van te worden.

In Nederland gaan we volgens Peters voorbij aan die oeroude wijsheid, ‘en organiseren we steeds meer een maatschappij van individuen, van individuele rechten en regels, en van dodelijke rechtmatigheid. In onze obsessie van maakbaarheid en individueel geluk gaan wij voorbij aan waar het eigenlijk om ging en nog steeds om zou moeten gaan: de mens als onderdeel van een gemeenschap. Het is voor mij de reden om in de politiek te gaan’.

Vervolgens ging hij in op het eigenlijke onderwerp van het debat, de zorg aan suïcidale kinderen. Aanleiding voor dit debat was de berichtgeving over Emma, een 16-jarig suïcidaal meisje waarvoor geen plek is in een gespecialiseerde kliniek. Wat het CDA betreft moeten kinderen met ernstige psychiatrische problemen de juiste hulp krijgen, en snel, want je kunt die kinderen niet laten wachten.

Volgens staatssecretaris van Rijn is het momenteel onduidelijk hoe lang de wachtlijsten zijn voor dergelijke kinderen in zware psychische nood die acute zorg nodig hebben. Ook bestaat er geen helder beeld over bijvoorbeeld het aantal bedden dat beschikbaar is voor een specialistische behandeling. Volgens hem moeten zorgaanbieders en gemeenten elkaar beter informeren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.