17 december 2018

Rutger Ploum voorgedragen als nieuwe partijvoorzitter CDA

Het partijbestuur van het CDA heeft besloten partijsecretaris Rutger Ploum voor te dragen als nieuwe partijvoorzitter. Het partijbestuur deed dit op voorstel van de selectiecommissie onder leiding van Liesbeth Spies (burgemeester Alphen a/d Rijn, oud-minister en oud-partijvoorzitter).

Over Rutger Ploum

Ploum is al zes jaar secretaris van de partij en kent het CDA van haver tot gort. Ploum is 53 jaar en geboren in Brabant. Met zijn vrouw en hun drie dochters woont hij in het Zuid-Hollandse Bergambacht. Hij heeft een advocaten- en notarissenkantoor in Rotterdam, waar hij met meer dan 100 collega’s werkt. Ploum is een familieman, ondernemer, schapenhouder, advocaat en vrijwilliger. Sinds zijn 15e is hij actief binnen het CDA. Vertrekkend partijvoorzitter Ruth Peetoom over Rutger: ‘Rutger kent het dagelijks bestuur van het CDA als sinds 2013 van binnenuit. Zo’n betrouwbare, betrokken en humoristische teamplayer wens ik iedere CDA-er toe. Ik weet uit ervaring dat de partij bij hem in goede handen is.’

Rutger Ploums plannen voor het CDA

Volgens Ploum verkeert het CDA in een uitdagende fase. Minder leden en minder financiën vragen om actie. Ook discussie over de koers op middellange termijn wordt volgens velen niet genoeg gevoerd. “Of het CDA nu in de regering zit of niet, die koers moet steeds besproken en bijgesteld worden. Wij moeten steeds uit kunnen leggen waarom wij voor een bepaalde richting kiezen. Daarnaast moeten wij aan de slag om de partij te vernieuwen. Wij moeten meer lef en durf tonen. Wij moeten barmhartig zijn en dichter bij de mensen staan.” Ploum wil graag voorzitter van het CDA worden om de partijvernieuwing snel en koersvast uit te voeren. “Daarvoor is iemand nodig die de partij goed kent, die een koers durft uit te zetten en anderen kan enthousiasmeren om er samen voor te gaan.”

Om aan het nieuwe CDA te bouwen, zet Rutger in op Vernieuwen, Verdiepen en Verbreden.  

  • Verdiepen met een boodschap die iedereen aanspreekt en is gebaseerd op de vertrouwde uitgangspunten. En korte, actuele stukken van het Wetenschappelijk Instituut.

  • Vernieuwen door ideeën van binnen en buiten de partij op te halen. Daarbij moet het CDA nadrukkelijk in de samenleving, ook buiten de partij, mensen opzoeken en met hen in gesprek gaan.

  • Verbreden door een beter en divers HRM-beleid gericht op scouting, ontwikkelen en coachen van talent. Door elke doelgroep een kans en plek te geven binnen de brede volkspartij.

De procedure

Rutger Ploum is als enige kandidaat voorgedragen door eerder genoemde selectiecommissie. De statuten van de partij geven nog gelegenheid voor een tegenkandidaat om zich te melden binnen drie weken na bovenstaande bekendmaking. Er zullen twee events georganiseerd worden waarbij de kandida(a)t(en) zich kan/kunnen presenteren aan de leden. Op het partijcongres op 9 februari as. wordt de voordracht door de leden bekrachtigd, of is er stemming in het geval van een tegenkandidatuur. Dit congres is tevens het afscheid van scheidend partijvoorzitter Ruth Peetoom, die na twee volle bestuurstermijnen aftreedt.

Voor meer informatie over Rutger Ploum, zijn plannen en rechtenvrij beeldmateriaal: www.onzerutger.nl

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.