Er moet een einde worden gemaakt aan de onzinnige regeltjes waar de vele zorgcoöperaties in ons land tegenaan lopen. Juist deze waardevolle burgerinitiatieven die zich inzetten voor bijvoorbeeld eenzame ouderen in een gemeente, verdienen extra ondersteuning en aandacht. Daarom heeft CDA-Kamerlid Evert-Jan Slootweg tijdens een debat over de zorgbegroting voorgesteld voor meer ondersteuning vanuit gemeenten om deze overbodige regels uit de weg te ruimen. Zodat regels die bijvoorbeeld bedoeld zijn voor de horeca, niet worden toegepast op zorgcoöperaties.

Slootweg: “We willen niet dat mensen die zich vrijwillig inzetten voor een ander, hierdoor afhaken. De moed zakt in de schoenen als een zorgcoöperatie niet eens met een pannetje soep over straat mag voor één van de leden, of in de problemen komt met het organiseren van een maandelijkse filmavond voor ouderen vanwege Buma/Stemra-rechten. Regels moeten vóór mensen werken en niet ertegen. Geef deze mooie initiatieven de ruimte.''

Minister Hugo de Jonge liet weten veel waarde te hechten aan bewonersinitiatieven en gaat met gemeenten in gesprek om hen beter te ondersteunen. Daarbij wordt ook de koepel Nederland Zorgt Voor Elkaar betrokken. Zodat de behoefte aan ondersteuning bij zowel gemeente als zorgcoöperaties duidelijk wordt, de kennis hierover wordt vergroot en onzinnige regels niet meer in de weg zitten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.