Vandaag heeft Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat samen met de provincie Noord-Brabant en Brainport Eindhoven de Brainport Nationale Actieagenda uitgebracht. 

Mona Keijzer: “De regio Eindhoven zorgt dankzij (Hollandse) bedrijven zoals Philips, VDL, DAF maar ook ASML en NXP en tientallen prachtige en innovatieve MKB bedrijven voor flinke economische groei. Door samen te werken als kabinet en regio kunnen we deze groei versterken. Er zijn 10 prioriteiten opgesteld in de Brainport nationale actieagenda, zoals aantrekken van talent, samen investeren in nieuwe technologie zoals fotonica, zodat deze regio nog aantrekkelijker wordt voor bedrijven en hun werknemers. Hier profiteert heel Nederland van.”

Brainport Eindhoven is de aanjager van innovatie in de Nederlandse hightech-sector. De regio geeft jaarlijks 1,7 miljard euro uit aan R&D, de hoogste private uitgaven in Nederland. Daarnaast is de regio met 4,9% in 2017 landelijk de grootste economische groeier en heeft de stad Eindhoven met 40,1% van de Nederlandse patenten de hoogste dichtheid van ons land.

CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch benadrukt het belang van deze actieagenda: “Eind 2016 werd al een voorstel van het CDA aangenomen in de Tweede Kamer, waarin Brainport Eindhoven als volwaardige ‘mainport’ wordt erkend. Ook in het Regeerakkoord hebben we ervoor gezorgd dat deze regio de extra aandacht krijgt die het verdient. Innovaties en nieuwe technologiëen zoals fotonica krijgen hiermee een flinke steun in de rug.”

Daar sluit Stijn Steenbakkers, CDA-wethouder in Eindhoven, zich bij aan: “Uiteindelijk draait een economie om reëele productie, banen en een toekomst voor mensen. Hier in Brainport Eindhoven staat de mens centraal en wordt gewerkt aan high tech oplossingen voor de maatschappelijke opgaven (energietransitie, gezondheidszorg en mobiliteit) van vandaag en morgen. Dat doen we hier niet alleen met knappe koppen, maar juist ook met gouden handjes. Hier in Brainport Eindhoven worden dingen bedacht en gemaakt! Den Haag en de provincie zien dat en willen daar langjarig en actief op samenwerken. Heel Nederland gaat daarvan profiteren. Daar ben ik als wethouder Economie en Brainport van Eindhoven ontzettend trots op!”

Met het uitbrengen van deze Actieagenda maakt staatssecretaris Keijzer ook bekend dat ze de toegang tot risicokapitaal vergroot voor de maakindustrie in en rondom de Brainport. Het Ministerie van EZK investeert €5,7 miljoen via de zogenoemde Seed Capital-regeling in het Eindhoven Venture Capital Fund II. Dit fonds investeert vervolgens in jonge snelgroeiende bedrijven in de maakindustrie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.