25 juni 2016

Veteranendag

Vandaag is het Veteranendag. En dan is het op Utrecht Centraal weer een bijzonder komen en gaan van veel oude maar ook jonge mensen met militaire onderscheidingen en baret op. Veteranendag vind ik als veteraan zelf ook een bijzondere dag. Het is waardevol om die erkenning en waardering uit de samenleving op Veteranendag te zien. Maar het is ook een dag om bewust te zijn van de waarde van vrijheid. Luitenant-generaal buiten dienst  Van Uhm zei ooit, dat de strijd voor vrijheid elke dag opnieuw begint. In jezelf. In de samenleving. En in de rest van de wereld. Want vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid, een betere wereld, die maak je samen. 

In 2008 ben ik als pelotonscommandant panzerhouwitzer naar Uruzgan uitgezonden geweest. Daar heb ik met mijn peloton de Nederlandse, Australische en Britse troepen met licht-, rook- en granaten ondersteund.

De uitzending was een eyeopener voor mij; daar zag ik de waarde en prijs van vrijheid pas echt. Ik had al rechten en bestuurskunde gestuurd en daarna jaren als beleidsmedewerker op een ministerie gewerkt. Militair worden was een lang onvervulde meisjesdroom. Ik dacht dat ik de kansen die je in Nederland krijgt, wel voldoende waardeerde.

Dat had ik niet goed gezien. Want in Uruzgan ervoer ik hoe onvanzelfsprekend vrijheid kan zijn. Ik kreeg mee wat er gebeurt met een land waar mensen elkaar totaal niet meer vertrouwen. Als mensen niet langer hoop hebben op een beter leven en waar een functionerende overheid decennialang afwezig is. Als je daar als kind met astma geboren wordt, ga je dood, omdat de meest elementaire medicijnen niet voorhanden zijn. Onderwijs is slecht en meisjes mogen sowieso nauwelijks naar school. En over de gevaren op straat heb ik het dan nog niet eens, die zijn talrijk.

Nederland en Uruzgan zijn natuurlijk totaal niet met elkaar te vergelijken. Maar mijn ervaringen in Uruzgan brachten bij mij wel het besef, dat je hard moet blijven knokken om Nederland op orde te houden. Welvaartsgroei is niet langer een vanzelfsprekendheid. Mensen maken zich zorgen om hun baan, pensioen en werk. De veiligheid van onze samenleving staat hier ook onder druk. 

Veteranen leveren terug in Nederland een belangrijke bijdrage in het kader van het koesteren en waarderen van vrijheid. Zij hebben namelijk in andere landen gezien hoe het kan misgaan en wat dat met een samenleving doet . Je moet er met elkaar voor zorgen dat mensen ook in Nederland in vrijheid kunnen blijven leven. Veteranendag draait om erkenning en waardering vanuit de samenleving, maar gaat om zoveel meer dat van waarde is voor onze samenleving.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.