12 december 2020

Wopke Hoekstra gepresenteerd als CDA-lijsttrekker

Dames en heren,

Soms stelt het leven je dezelfde vraag twee keer. En na zo’n appèl vanuit de partij had ik geen keuze meer. En in die keuze ben ik, na overleg met mijn vrouw Liselot en mijn gezin, alleen maar bevestigd. En daarmee is het een keuze uit overtuiging.

Ik heb veel aan het CDA te danken. En ik heb nog veel meer aan dit geweldige land te danken. Als je dan de vraag wordt gesteld om je daarvoor in te zetten, kan je niets anders dan dat te aanvaarden. Maar ik heb vooral ja gezegd, omdat ik vind dat het land zich in een fase bevindt waarin je eigenlijk geen nee kan zeggen. De Coronacrisis is groot, raakt iedereen, en wij allemaal ondervinden er dagelijks de gevolgen van. Doordat veel mensen een dierbare hebben verloren. Of vaker in het ziekenhuis zijn geweest dat hun lief is. Doordat ze meer aan huis zijn gebonden dan ooit te voren, vaak ook zonder familie of door vrienden te zien. Doordat mensen, van alle leeftijden, onzeker raken. Over hun toekomst. Over hun baan. Over hun onderneming. Want de schade aan de volksgezondheid, aan onze samenleving en aan onze economie is enorm. Straks moeten we met elkaar de brokstukken van deze crisis weer aan elkaar lijmen, nieuwe kansen creëren en werken aan nieuwe perspectieven. Dat is de opgave waar we de komende jaren met elkaar voor staan.  Ik kan en wil niet weglopen voor die verantwoordelijkheid.  En ik wil daar met het CDA richting en leiding aan geven.

Tegen alle CDA’ers zou ik willen zeggen: Laten we de partij weer verenigen. Laten we de eenheid hervinden. Laten we met vastberadenheid, optimisme en zelfvertrouwen aan deze opgave beginnen. Zodat we Nederland weer perspectief kunnen bieden.  Laten we dit samen doen. Ik wil dit samen doen: Samen met Hugo de Jonge, die keihard aan de slag is voor onze volksgezondheid, en voor wiens beslissing ik groot en diep respect heb. Samen met Pieter Omtzigt, de beste parlementariër van Nederland, met wie ik graag het nieuw sociaal contract wil uitwerken. Samen met Mona Keijzer, die zich met hart en ziel inzet voor onze ondernemers, samen met Ferd Grapperhaus, Ank Bijleveld, Raymond Knops, Pieter Heerma, Inge van Dijk, Anne Kuik en al die anderen CDA’ers. Op de lijst, in de Kamer, in de provincies, gemeenten en overal in de partij. Onze opdracht is groot. Maar onze partij heeft in het verleden bewezen dat wij er altijd zijn in moeilijke tijden. Als je zoiets doet, dan doe je dat namens een partij. Maar je doet het uiteindelijk voor het land. Voor ons land. Voor Nederland.  Dit land heeft velen van ons, maar zeker ook mij, enorm veel gegeven. En dan ben je het aan jezelf ook verplicht om het beste van jezelf terug te geven. En die belofte geef ik u. 

Ook zonder corona staat ons land voor grote uitdagingen. Met het programma en de kandidaten van het CDA gaan wij ons inzetten om Nederland weer perspectief te bieden. Perspectief voor jongeren, die moeten kunnen studeren zonder grote schulden te maken. Perspectief voor onze middenklasse. Miljoenen Nederlanders, hardwerkend, van goede wil, de ruggengraat van onze samenleving, die zich een slag in de rondte werken om het einde van de maand financieel sluitend te maken. En voor wie een eigen huis niet meer automatisch binnen handbereik ligt. Perspectief voor onze ouderen, die zich zorgen maken over hun eigen situatie, maar vooral om de toekomst van de volgende generatie. En perspectief voor iedereen die zich zorgen maakt over de grote thema’s van deze tijd: de cohesie in onze samenleving, integratie, inclusiviteit, klimaat en veiligheid.

Er is veel werk aan de winkel. En laten we niet doen alsof we die problemen in een handomdraai hebben opgelost. Ik vind sowieso dat politici vaak te veel beloven en te weinig leveren. Maar ik ga wel alles op alles zetten om die problemen aan te pakken. Daar kunt u op rekenen. Maar ik kan dit niet alleen. Ik vraag u daarom vandaag om uw hulp, uw steun, en uw vertrouwen. 

Dank u wel.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.