06 april 2017

CDA AGV blijft kritisch over de Waterschapsbank

De CDA-fractie in het bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft zich in de Algemene Beschouwingen bij de Begroting 2017 eerder kritisch uitgelaten over de NWB Bank, oftewel de Nederlandse Waterschapsbank.  Op 6 maart stelde Zwanenburg een aantal kritische vragen aan het Dagelijks Bestuur van waterschap Amstel, Gooi en Vecht inzake de NWB Bank. Deze week werden de antwoorden ontvangen.

Waterschappen niet de grootste klantenkring
Fractievoorzitter Wim Zwanenburg verwondert zich er over dat de waterschappen niet de grootste klantenkring vormen van de NWB Bank, maar dat kredieten aan de woningbouwcorporaties het grootste deel vormen van de totale kredietportefeuille. De NWB Bank heeft een goede reputatie en een hoge kredietstatus (Triple A), maar tegelijkertijd keert de NWB Bank al jaren geen dividend uit omdat de kapitaalreserves eerst voldoende moeten aangevuld. De NWB Bank is een kleine publieke sectorbank, maar is door de fors uitgebreide kredietverlening aan andere partijen dan de waterschappen toch uitgegroeid tot een van de 130 grootste kredietinstellingen in de Europese Unie met een balanstotaal van meer dan EUR 90 miljard. Daarom valt de NWB Bank onder het directe toezicht van de Europese Centrale Bank en die vereist hogere kapitaalbuffers.

De waterschapsbank en de woningbouwcorporaties
Zwanenburg is van mening dat de kredietportefeuille van de NWB Bank in het afgelopen decennium te fors is gegroeid: "Onze CDA-fractie vindt dat de NWB Bank er primair voor de waterschappen moet zijn. De NWB Bank is onze belangrijkste kredietverschaffer. De spreiding in de kredietportefeuille is te ver door geschoten. Kennelijk vindt ECB die kredieten aan de woningbouwcorporaties niet zo risicoloos als dat de NWB Bank dat aan ons voorstelt, ondanks de garanties van Waarborgfonds Sociale Woningbouw en de garanties van het Rijk en daarom moeten de kapitaalbuffers omhoog. Wat ons betreft wordt de kredietverlening meer beperkt tot die aan de watersector, met name de waterschappen. Dit is ook geen goede spreiding van de risico's meer. We hebben allemaal gezien waar grote ambities in de financiële crisis toe hebben geleid. Wij vinden het ook onjuist als de NWB Bank als reddingsboei ('lender of last resort') moet optreden in de financiering van de woningbouwcorporaties omdat die in de fout zijn gegaan met derivaten, zoals bij Vestia is geschied. Afgelopen 10 jaar is de sociale woningbouw in Nederland nauwelijks uitgebreid, maar toch is de kredietverlening aan de woningbouwcorporaties flink gegroeid in die tijd. De woningbouwcorporaties konden vanwege de schandalen met derivaten niet meer bij andere banken terecht, maar wel bij de NWB Bank. Het DB schrijft in de beantwoording van onze vragen dat de NWB Bank bij het Vestia-schandaal een deel van de derivaten heeft overgenomen. De NWB Bank zegt zelf dat 'de bank daarmee haar maatschappelijke rol heeft gepakt' en dat 'bij Vestia de bank een deel van de oplossing was en niet van het probleem'. Wij vinden dat onjuist, daar is de NWB Bank niet voor! Wij hebben de indruk dat er achter de schermen door de Minister van Volkshuisvesting druk is uitgeoefend om de derivatenpositie van Vestia door de NWB Bank over te laten nemen.

Genoeg te doen!
In de watersector in Nederland zijn er nog genoeg projecten te financieren de komende jaren, denk alleen maar aan de innovatieve ontwikkelingen bij de afvalwatersector, de energietransitie naar klimaatneutraal en niet in de laatste plaats het Deltaprogramma en het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Wij zijn ook blij dat het kabinet Rutte-II nog heeft besloten de NWB Bank niet te laten fuseren met de BNG, (Bank van Nederlandse Gemeenten) en de FMO, (Financieringsmaatschappij voor de Ontwikkelingslanden) om te komen tot de oprichting van een nieuw Fonds of Bank InvestNL, om te komen tot een financieringsinstrument voor de Energietransitie. Het is mooi als de NWB Bank expertise kan leveren, maar wij willen dat de NWB Bank zelfstandig blijft voortbestaan. Het wordt tijd dat de Directie van de NWB Bank zich meer gaat verantwoorden over het gevoerde beleid in de richting van de Algemene Besturen van de waterschappen.

Aandeelhouders onvoldoende kritisch
De aandeelhoudersvergadering van de NWB Bank is de laatste 10 jaar niet kritisch genoeg geweest. Wij vinden de antwoorden van het DB ook onvoldoende kritisch en wij betreuren het dat het DB van ons waterschap onze zorgen omtrent de te ver doorgeschoten kredietverlening aan de woningbouwcorporaties niet wil over brengen aan de aandeelhoudersvergaring. Wij zullen deze beantwoording in het Algemeen Bestuur van het waterschap op de agenda terug laten komen en ook onze zorgen wel zelfstandig overbrengen aan de Directie en Raad van Commissarissen van de NWB Bank en aan bestuurders van andere waterschappen".

Hier vindt u de aan het Dagelijks Bestuur van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gestelde vragen en de antwoorden.

Hier een opinieartikel van Wim Zwanenburg in het blad Binnenlands Bestuur.

Hier een artikel uit tijdschrift Het Waterschap, Onze bank, van april 2017.

Hier een link naar een artikel over het de opinie van het AB van waterschap AGV over het beloningsbeleid van de directie van NWB Bank.

Voor meer informatie: Wim Zwanenburg 0642350938

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.