14 oktober 2017

AGV en het nieuwe Peilbesluit IJsselmeer

Op de Commissievergadering van waterschap Amstel, Gooi en Vecht op 12 oktober is bij agendapunt 5 aandacht besteed aan het Peilbesluit voor het IJsselmeergebied. Het Markermeer is een belangrijke bron van zoet water. In tijden van droogte is dat nodig om water in te laten in de polders voor de landbouw en eventueel ook om de vaarwegen op peil te houden. Het waterschap gebruikt dit zoete water ook om zout kwelwater (uit de Horstermeerpolder) uit ons gebied snel af te voeren via het Amsterdam-Rijnkanaal. Tot aan Nigtevecht wordt de Vecht dan ook tegenstrooms opgestuwd. En ook wordt aan de 'achterkant' van de Horstermeerpolder druk gegeven met zoetwater (via 's Gravelandse Vaart en Karnemelksloot) om de Horstermeer 'door te spoelen'. Om dat te kunnen doen moet het waterpeil in het Markermeer hoog genoeg zijn. Zo kan het zoete water makkelijker naar ons gebied stromen. Maar als er teveel water in ons gebied is, dan moet het waterpeil in het Markermeer juist laag zijn. Dan kan het teveel aan water beter wegstromen. Hierin zit een tegenstelling. Met de klimaatverandering moeten we beter met extremen om kunnen gaan. Waterbeheer in Nederland is vaak complex en er zijn meerdere belangen mee gediend. Ook de waterkwaliteit is in het geding.

Zie hier de presentatie die tijdens Commissievergadering door dhr. Beentjes van Waternet, de uitvoerende organisatie van waterschap AGV, werd gegeven over het Peilbesluit IJsselmeer. (Zijn toelichting is ook te beluisteren op de video-opname van de commissievergadering).

Luister en kijk ook naar wat steunfractie- en commissielid Thijs Nell daarover namens het CDA inbrengt (bij agendapunt 5):

Zie hier de site van Rijkswaterstaat over het Peilbesluit IJsselmeer.

Zie hier de animatiefilm over het Peilbeheer van het IJsselmeer.

Zie hier ook de achtergronden van het waterbeheer in de Horstermeer en de problematiek van de brakke kwel.

Hier het bericht op de website van waterschap AGV over het Peilbesluit IJsselmeer.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.