30 november 2017

Bestuur van waterschap keurt begroting goed

Op 30 november 2017 heeft het algemeen bestuur van het waterschap de begroting voor 2018 goedgekeurd. In deze begroting staat wat het waterschap het komend jaar gaat doen. En hoeveel geld daarvoor nodig is. Ook heeft het bestuur daarbij de tarieven voor de waterschapsbelastingen voor 2018 vastgesteld.

Algemene Beschouwingen

Bij de jaarlijkse vaststelling van de begroting door het bestuur houden de verschillende fracties ook Algemene Beschouwingen. Daarbij laten de fractievertegenwoordigers horen zij tegen de plannen van het dagelijks bestuur aankijken en geven zij hun visie op het bestuur van het waterschap. Daarbij komen allerlei thema’s aan de orde zoals:
- de klimaatverandering, klimaatadaptatie en duurzaamheid;
- het peilbeheer en de bodemdaling in het landelijk en in het stedelijk gebied;
- de inzet van middelen om de kwaliteit van oppervlaktewateren te verbeteren door nieuwe investeringen in afvalwaterzuiveringsinstallaties;
- het versterken van de veiligheid door extra investeringen in dijken (zoals de bijdrage van het waterschap aan het Hoogwaterbeschermingsprogramma/Deltaplan Veiligheid);
- de tarieven van de waterschapsbelasting en de verdeling van de lasten over de verschillende categorieën (ingezetenen, huiseigenaren, bedrijven, ‘overig ongebouwd’ (waaronder agrarische bedrijven) e.d. (zie tabel E, blz. 70 van de Begroting 2018);
- de kosten van digitalisering en mobiele dienstverlening;
- de communicatie van het waterschap naar de inwoners en andere belanghebbenden;
- de samenwerking van het waterschap met de gemeenten, bijv. over de waterstresstest.

In zijn bijdrage aan de algemene beschouwingen stelde CDA-fractievoorzitter Wim Zwanenburg dat de CDA-fractie achter de doelstellingen van het verduurzamen en de transitie naar de circulaire economie staat.

“Het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater – afval bestaat eigenlijk niet! – en het werken aan de reductie van de CO2-emissies is van groot belang. De klimaatverandering is over een reeks van jaren duidelijk waarneembaar. Wij vrezen ook een afname van de biodiversiteit in ons land en in onze regio. We moeten er echter voor waken dat we over het milieu alleen in alarmistische termen spreken, over doemscenario’s waar het publiek moe van wordt. De verbetering van de waterkwaliteit, van de oppervlaktewateren is een succesverhaal!”.

Ook plaatste Zwanenburg kanttekeningen bij een aantal maatregelen die worden genomen om de effecten van klimaatverandering te bestrijden en te beperken, met name bij alternatieve energievormen zoals wind en zonne-energie.

“Zonne-energie lijkt op het eerste gezicht wel goedkoop en duurzaam, maar als je de hele keten analyseert, de inzet van schaarse, vervuilende en dure grondstoffen voor de vervaardiging van de panelen zelf en de omvang van de benodigde subsidies is het niet verwonderlijk dat steeds meer mensen, waaronder de ecomodernisten, kritischer tegen dit beleid gaat aankijken. Ondanks dat er in onze maatschappij veel wordt gesproken over de Energietransitie groeit tegelijkertijd de twijfel of de tientallen tot honderden miljarden euro’s aan subsidies voor schamel presterende zonnepanelen en windmolens wel goed worden besteed. De CO2-reductie die er in totaliteit mee wordt bereik is zo klein, dat het effect ervan op het klimaat over 80 jaar, in 2100, nagenoeg onmeetbaar zal zijn. Het is verstandiger om ons geld in te zetten op investeringen in energie-innovatie, op onderzoek naar een CO2-arme energievoorziening. Op grootschalige, effectieve windenergieprojecten op zee, in plaats van een enkele windmolen op land, zoals in het westelijke havengebied”.

Klik op de link voor de pdf file van de totale tekst van de Algemene Beschouwingen van de CDA-fractie.

Zie hier ook de bijlage (pdf) van de CDA-fractie ten behoeve van de Uitvoeringsagenda van het coalitieakkoord, welke in de Algemene Beschouwingen van de CDA-fractie is genoemd.
 
Hier vindt U de link naar het videoverslag van de Algemene Beschouwingen bij de Begroting 2018.

Zie ook:

AGV/nieuws/2017/december/begroting-2018-goedgekeurd/

AGV/over-ons/geld/begroting-2018/wim-zwanenburg-het-grootste-continent-op-aarde-heetplastic/

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.