16 september 2022

CDA AGV-fractie stelt vragen over de vertraging van de inning van waterschapsbelastingen

Het bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht wil de bestuurlijke grip op de Waternet-organisatie verstevigen en wenst een meer directe aansturing (governance), een ‘in control’ zijn, waarbij het waterschap zich ook beter kan profileren als overheid.

Een voorbeeld van het gebrek aan grip op de uitvoeringsorganisatie in de bestuursperiode 2019-2023 is de niet bestuurlijk geaccordeerde aanschaf van nieuwe belastingadministratie-software door de afdeling Belastinginning van Waternet.

In 2021 bleek dat de software onvoldoende specifiek was uitontwikkeld en getest, zodat de het opleggen van de waterschapsbelastingen over 2021 ernstig vertraagd werd en pas in 2022 kon plaatsvinden. Zelfs in medio 2022 waren de verschillende modules voor verschillende categorieën belastingplichtigen nog niet gereed en bij controle door de accountant van Waternet bleek dat Waternet geen migratiedossiers van de bestanden kon opleveren. 

Door de vertraagde belastinginning stagneerde de inkomstenstroom bij het waterschap. Om toch de noodzakelijke uitgaven te kunnen doen moesten extra leningen bij de Nederlandse Waterschapsbank worden aangetrokken, waarmee de schuldenpositie van het waterschap aanzienlijk verslechterde. Schattingen duidden erop dat in het voorjaar van 2023 de achterstallige kasstroom van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht wel eens zouden kunnen oplopen tot meer dan € 100 miljoen, waarvoor dan extra leningen bij de Nederlandse Waterschapsbank zouden moeten worden aangetrokken.   

Naar aanleiding van de problemen bij de inning van waterschapsbelastingen stelde de CDA fractie een groot aantal schriftelijke vragen aan het Dagelijks Bestuur van het waterschap en wordt er een extra Algemeen Bestuursvergadering bijeengeroepen n.a.v. de Management Letter van de accountant op donderdagavond 6 oktober 2022 en op donderdagavond 13 oktober 2022 n.a.v. de Schriftelijke Vragen van de CDA-fractie.

Zie hier de schriftelijke vragen die door de CDA-fractie gesteld werden. CDA AGV-fractievoorzitter Wim Zwanenburg: "Dat de Belastinginning ernstig achterloopt, vanwege de aanschaf een nieuw IT-systeem, waarvoor nooit bestuurlijke kaders werden gesteld en waardoor we in liquiditeitsproblemen kwamen, een enorme lening bij de NWB moesten afsluiten is eigenlijk onverdraaglijk!  De aansturing van Waternet ('governance') moet echt drastisch verbeteren".

Zie hier de memo van het DB aan het AB met de extra informatie over de vertraging van de belastinginning.

Zie hier de antwoorden van het DB op de Schriftelijke Vragen van de CDA-fractie.

Zie hier het artikel in Het Parool van 13 augustus jl., Donkere wolken boven waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Zie hier het artikel in Het Parool van 30 september jl., Waterschap moet nog meer bij lenen om groter kastekort door IT-chaos te voorkomen.

Zie hier een link naar informatie over de waterschapsbelastingen op de site van waterschap AGV.
 
Een link naar uitleg over de waterschapsbelastingen.

Zie hier een link op de site van Waternet naar het bericht dat de aanslag Waterschapsbelastingen later komt.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.