21 april 2016

CDA AGV over calamiteitenberging De Ronde Hoep

In 2010 heeft de provincie Noord-Holland de polder Ronde Hoep (gemeente Ouder-Amstel) definitief aangewezen als calamiteitenpolder, voor het tijdelijk bergen van overtollig water bij een dreigende hoogwatercrisis, onder meer ter bescherming van Amsterdam. Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht is verantwoordelijk voor het inrichtingsplan. In de afgelopen jaren heeft AGV, samen met provincie, gemeente en gebiedspartners, veel gedaan om het proces op de rails te krijgen. Voor de voortgang is het nodig een aantal knelpunten en vragen op te lossen, op het vlak van uitgangspunten voor inzet en inrichting, draagvlak, juridische vraagstukken en schaderegelingen.

Een calamiteitenberging is een polder die bij extreme wateroverlast kan worden ingezet om het teveel aan water tijdelijk op te slaan.  Daarmee voorkomt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht  dat  dichtbevolkte plaatsen in de omgeving overstromen. De Ronde Hoep is vergeleken met andere gebieden dunbevolkt. Toch wonen en werken er op 120 adressen mensen en verblijven er veel dieren. Hun veiligheid is belangrijk, ook al is de kans dat  De Ronde Hoep als calamiteitenberging wordt ingezet minder dan 1 x per 100 jaar. Om u een goed beeld van te geven de inzet van de calamiteitenpolder, heeft AGV een animatie laten maken die laat zien WAT en HOE dit gebeurt, en WANNEER het plaats vindt. Zie hier de animatiefilm.

Op 17 december 2015 (na een voorbereidende Commissievergadering in november) heeft het Algemeen Bestuur van het waterschap geld vrijgemaakt voor De Ronde Hoep. Met het krediet dat beschikbaar werd gesteld, zijn waterschap AGV en de uitvoerende organisatie Waternet in staat om gedetailleerd onderzoek uit te voeren en eventuele inrichtingsmaatregelen verder uit te werken.

Zie hier de link naar de inbreng van het CDA in de Commissievergadering op 11 november 2015, bij agendapunt 9, en filter bij de sprekers op “Zwanenburg” .

Zie hier de link naar de inbreng van het CDA in de Commissievergadering op 17 december 2015, bij agendapunt 7, en filter bij de sprekers op “Zwanenburg”.

Zie hier de link naar de notitie Voortgang Calamiteitenpolder De Ronde Hoep uit december 2015.

Zie hier de link naar de Rondzendbrief van waterschap AGV en van Waternet over De Ronde Hoep van maart 2016.

Zie hier de link naar de website van Waternet, met alle informatie over Calamiteitenberging De Ronde Hoep.

Zie hier de link naar de vragen van de CDA Provinciale Statenfractie Noord-Holland aan GS over de voortgang m.b.t. De Ronde Hoep:

Op 17 februari 2016 vond bij het waterschap een Thema-informatieavond voor bestuursleden plaats over De Ronde Hoep. Het Dagelijks Bestuur van AGV koos tot teleurstelling van de CDA-fractie voor een bijeenkomst met een besloten karakter. N.a.v. deze bijeenkomst zijn door het CDA schriftelijke vragen gesteld die tot doel hadden de informatie die op deze bijeenkomst werd verstrekt vast te leggen. Zie hier de link naar de vragen van de CDA AGV-Waterschapsfractie n.a.v. deze Thema-bijeenkomst over De Ronde Hoep.

De CDA-AGV-waterschapsfractie pleit nadrukkelijk voor openbaarheid, transparantie en een snellere voortgang in het proces van besluitvorming over de calamiteitenpolder De Ronde Hoep. Het CDA wil dat het DB van het waterschap AGV zoveel als mogelijk in het werk stelt om het draagvlak onder de bewoners te behouden. Het CDA kan zich de bezorgdheid van de bewoners goed voorstellen en meent om die reden onder meer dat ook snel meer duidelijkheid moet komen over de status van de eerder vastgestelde schaderegeling.

Heeft u tips en ideeën? Laat het de CDA-AGV-fractie weten! Bel: 0642350938.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.