26 maart 2015

CDA behoudt 3 zetels, coalitiebesprekingen gestart

Op 26 maart is het nieuwe Algemeen Bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht geïnstalleerd, beëdigd. Het bestuur bestaat naast de 3 CDA-ers, Nico de Jong (nieuw in de fractie, voorheen al als duo-lid voor de fractie actief), Gerard Korrel (DB-lid in het oude bestuur en opnieuw kandidaat DB-lid) en Wim Zwanenburg (lijsttrekker bij de verkiezingen/fractievoorzitter), uit 5 VVD-leden, 5 van PvdA, 4 WaterNatuurlijk, 3 van de Partij voor de Dieren, 1 50Plus, 1 De Groenen, 1 Soc.Waterschapsvereniging en 3 voor Ongebouwd/agrarisch/LTO, 3 voor Bedrijven, 1 voor Natuur. 23 gekozen leden, 7 'geborgde' (benoemde) zetels, in totaal 30. 

 

De opkomst bij de verkiezingen bedroeg 41,4%. Het CDA behaalde 10,6% van de uitgebrachte geldige stemmen, waarvan 27,8% afkomstig was uit de gemeente Amsterdam.

 

Op basis van de eerste gespreksronde op 24 maart heeft de informateur Fons Hertog, burgemeester van de gemeente Huizen, de volgende bevindingen meegegeven aan de deelnemende partijen en groeperingen:

 

Het nieuw te vormen Dagelijks Bestuur zal bestaan uit maximaal vijf leden. Minstens één lid van het Dagelijks Bestuur dient afkomstig te zijn uit de afvaardiging van de geborgde zetels (ongebouwd, bedrijven en natuurterreinen). Voor een meerderheid in het Algemeen Bestuur zijn 16 zetels of meer nodig. (Het Algemeen Bestuur telt in totaal 30 leden.) Zeven partijen hebben tot nu toe aangegeven belangstelling te hebben voor deelname aan het Dagelijks Bestuur (VVD, PvdA, Water Natuurlijk, CDA, 50Plus, ongebouwd en bedrijven.) Iedere fractie levert standpunten en coalitie-onderwerpen aan bij de secretaris-directeur van het waterschap, Jaap Kelderman. Op basis daarvan wordt een groslijst samengesteld om te bespreken tijdens de tweede openbare bijeenkomst op maandag 30 maart 2015.

 

De coalitiebesprekingen zijn te volgen via de live-stream (audio) op agv.waterschapsinformatie.nl.  Een kort verslag van elke bespreking vindt u na afloop op de website van het waterschap op www.agv.nl/waterschapsverkiezingen/naar-een-nieuw-bestuur/. Het streven is om op 23 april een concept-coalitie-akkoord te presenteren.

 

In de laatste AB-vergadering van het oude bestuur werd afscheid genomen van fractielid Nico de Dood, die zeer veel voorkeurstemmen kreeg bij de verkiezingen, maar niet genoeg om rechtstreeks gekozen te worden. Nico de Dood blijft voor het CDA bestuurlijk actief als gemeenteraadslid voor het CDA in de gemeente De Ronde Venen.

 

Ron Wever wordt webmaster en duo-lid van de fractie voor commissievergaderingen.

Op de foto het nieuwe AB, tezamen met dijkgraaf Gerhard van den Top. 

 

Zie ook:

www.agv.nl/actueel/nieuws/archief/2015/maart/coalitiebesprekingen-gestart/

 

www.agv.nl/waterschapsverkiezingen/naar-een-nieuw-bestuur/

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.