08 februari 2023

CDA; partij van de verbinding, ook in het waterschap

In maart zijn er waterschapsverkiezingen en eigenlijk willen alle partijen hetzelfde; droge voeten, schoon water en veilige dijken. Natuurlijk gaan de partijen op de flanken verder (zo wil de Partij van de Dieren dat de muskusrat blijft leven en daardoor dijken kan blijven ondergraven en de veiligheid ondermijnen) maar is het  lastig om een verschil te zien tussen de constructieve middenpartijen als CDA, D66 en VVD. 
Dit komt vooral omdat de onderwerpen waar het waterschap over gaat vaak technisch of zelfs saai lijken zijn en dat oplossingen vaak een compromis zijn tussen de verschillende partijen. Niets is minder waar. 

Waarom toch voor het CDA stemmen in het waterschap?

Het CDA in het waterschap is de partij van de verbinding; wij proberen namens boeren, burgers en natuurbeheerders, namens u als inwoner het waterschap Amstel Gooi en Vecht zo goed mogelijk te besturen.

Hoe gebeurt dat nu concreet?
Een goed voorbeeld over verbinding is een gesprek tussen Lex van Drooge (de lijsttrekker uit Amsterdam), Erwin van den Berg uit Laren, die als natuurbeheerder en rentmeester zich inzet voor een groener landschap en Thijs Nell, boeren zoon uit Muiden.

Thijs: Wij als boerengezin hebben veel te maken met het waterschap; zo onderhouden wij voor hen de oevers en sloten, zodat die helder zijn. Goed waterbeheer moet in harmonie zijn. Daarom zijn wij blij dat in 2019 een overeenkomst is gesloten met o.a. boeren over het verhogen van het grondwaterpeil. Deze “vernatting” zal hopelijk zorgen voor minder bodemdaling, maar maakt het wel lastiger voor de boeren om met trekkers over het land te rijden. Wat ik fijn vind is dat deze zaak gewoon opgelost kan worden; dat er bewust verbinding wordt gezocht en geen tegenstelling.
Dat is een van de redenen dat ik mezelf kandidaat heb gesteld voor het waterschap; dat ook in de toekomst de constructieve stem van de boer gehoord mag worden.

Erwin: Als rentmeester en natuurbeheerder denk ik graag aan de lange termijn. Wij moeten zorg dragen voor het doorgeven van onze mooie natuur en landschap aan de volgende generaties. Een van de zorgen die wij hebben is droogte de komende jaren. Dan is het fijn om te weten dat wij als natuurbeheerders in goed overleg met het waterschap kunnen kijken naar prioriteiten; als er droogte is, dan gaat er eerst water naar kwetsbare natuurgebieden, daarna naar landbouw en natuur die tegen een stootje kan. 
In goed overleg, ook met de CDA fractie kunnen we plannen gaan maken voor de toekomst; hoe kunnen wij aan de inwoners gaan uitleggen dat ook zij water kunnen besparen, of bedrijven helpen met plannen om minder water te vervuilen of te gebruiken. Dat is een van de redenen dat ik mij kandidaat heb gesteld voor het CDA voor het waterschap. 

Lex van Drooge: Als “stadse” Amsterdammer ben ik erg blij met de inbreng van melkveehouder Cornelis en rentmeester Erwin. Samen zijn wij als CDA de partij van de verbinding. Verbinding is samenwerken aan veilige en betaalbare waterrijke woon- en werkomgeving..
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.