02 april 2015

Naar een nieuw dagelijks bestuur voor waterschap AGV (met CDA)

Onderhandelingspartijen bekend 

Bij de waterschapsverkiezingen op 18 maart 2015 is de VVD in Waterschap Amstel, Gooi en Vecht als grootste partij met 5 zetels uit de bus gekomen. Op 26 maart is het nieuwe Algemeen Bestuur met daarin 3 CDA-leden geïnstalleerd: Wim Zwanenburg (fractievoorzitter), Gerard Korrel (opnieuw beoogd DB-lid) en Nico de Jong. Het Dagelijks Bestuur wordt de komende weken samengesteld op basis van coalitiebesprekingen waar ook het CDA aan deelneemt. 

Deze besprekingen zijn te volgen in de blog op http://www.agv.nl/waterschapsverkie…/naar-een-nieuw-bestuur/

De besprekingen zijn ook te beluisteren via de live-stream (audio) op http://agv.waterschapsinformatie.nl

Onder voorzitterschap van informateur de heer Fons Hertog (burgemeester van de gemeente Huizen, lid van de VVD) zaten op maandagavond 30 maart 2015 de fracties om tafel om te bespreken welke onderwerpen voor hen voor de komende bestuursperiode van belang zijn.

Tijdens de avond kwamen onderwerpen aan bod als de vergroting van het waterbewustzijn van burgers en meer aandacht voor communicatie tussen kiezer en bestuur. Andere aandachtspunten waren: toekomstbestendig en dus duurzaam waterbeheer, zowel in de stad als in het landelijk gebied, het (water)peilbeheer in de polders, het tegengaan van bodemdaling en de rol van de markt voor wat betreft innovatie. Ook lastendruk en regeldruk verdienden bestuurlijke aandacht, aldus de onderhandelende partijen. Gesproken werd over de mogelijkheden van samenwerking op het gebied van toerisme en recreatie.

Na deze inventariserende ronde was het tijd om keuzes te maken. Als grootste partij gaf de VVD-fractie aan de coalitieverkenning te willen voortzetten met de PvdA, Water Natuurlijk, het CDA en de geborgde categorie Ongebouwd. Deze samenstelling kan rekenen op een ruime meerderheid in het Algemeen bestuur. 

De keuze voor één geborgde categorie, i.p.v. twee zoals in de vorige bestuursperiode, laat zien dat de politieke groeperingen de stem van de ingezetenen nadrukkelijk wil laten doorklinken in de samenstelling van het Dagelijks bestuur. Ook komt hierin tot uitdrukking dat het nieuwe bestuur de verbinding tussen stad en land wil maken. 

Eerder had de categorie Ongebouwd aangegeven dit tot speerpunt van de bestuursperiode te willen maken.

Op donderdag 2 april komen deze partijen ook bij elkaar om afspraken te maken over de inhoudelijke koers van het waterschap in de komende bestuursperiode. Tijdens de volgende openbare bijeenkomst, op dinsdag 7 april om 20.00 uur, doen de onderhandelende partijen verslag van de vorderingen. 

 

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.