04 maart 2015

Ron Wever over Waterschapsverkiezingen

Artikel in Weekblad Wijdemeren, 4 maart 2015

Ook voor de waterschapsverkiezingen van 18 maart is uw stem veel waard. Kiest u voor een partij waarbij eenzijdig belangen voorrang krijgen, bijvoorbeeld natuur en recreatie? Of kiest u voor het CDA dat alle belangen zorgvuldig afweegt? Zeker in Wijdemeren zijn natuur en recreatie belangrijke onderwerpen. Maar het gaat natuurlijk ook om veiligheid, schoon water, voorkomen van wateroverlast, duurzaamheid en beperkte waterschaplasten.

In de afgelopen bestuursperiode heeft het CDA ingezet op een ander, minder autoritair communicatiebeleid. Geen eenzijdige besluiten van het waterschap, maar eerst inwoners betrekken bij het beleid. CDA-kandidaat Ron Wever: "Of het nu gaat om peilbeheer of versterking van dijken. Er moet 'met' inwoners en niet alleen 'over' inwoners worden gepraat. Als het moet aan de keukentafel! CDA-bestuurder Gerard Korrel heeft dat uitstekend opgepakt. Zo is voor de Horstermeer een nieuw peilbesluit genomen dat op een ruim draagvlak van de bewoners mag rekenen. Door de nieuwe aanpak is de bestaande onrust in de verschillende polders in het werkgebied van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht goeddeels verdwenen. Voor het CDA een belangrijk winstpunt!"

Droge voeten

Ron Wever: "Het CDA wil dat wij droge voeten houden en niet meer 'natte natuur' gaan maken of (delen van) polders onder water gaan zetten. Bestrijden van verdroging en het beheer van het waterpeil moeten we anders en slimmer gaan aanpakken."

Daarnaast vindt het CDA dat je van water en natuur moet kunnen genieten. Dus zoveel mogelijk openbaar toegankelijk houden en geen wandel- of fietspaden afsluiten.

Bagger en legakkers

Al jaren wordt gediscussieerd over de baggerproblematiek van de Loosdrechtse Plassen. Watergangen en doorvaart verslechteren en de karakteristieke legakkers vallen geleidelijk ten prooi aan het water. Ron Wever: "Met verschillende partijen is nu een akkoord bereikt. Onder regie van het Plassenschap wordt bagger uit de plas op de legakkers gebracht. Daarmee worden twee problemen in één klap aangepakt. Het CDA juicht dat toe en vindt dat het waterschap dit project vol moet steunen. Wij kunnen immers de problemen niet langer door blijven schuiven."

Waterschapbelastingen

Het CDA wil dat de waterschapbelastingen niet verder stijgen. Dat is alleen mogelijk met democratische controle, duidelijke keuzes en goed toezicht op uitvoerende organisaties zoals Waternet. Ron Wever: "Terugwinning van grondstoffen is als duurzaamheidsmaatregel voor het CDA belangrijk, maar levert ook besparingen op. Duidelijke keuzes en goed toezicht heeft gewerkt bij een van de belangrijkste projecten van de afgelopen jaren: het schoonmaken van de Vecht. Een omvangrijke klus waarbij het waterschap ruim binnen het budget is gebleven."

Lokale kandidaten

Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht bestrijkt een groot gebied. Daarom is het van belang dat er inwoners van Wijdemeren met veel lokale kennis in het bestuur worden gekozen. Voor het CDA is dat Ron Wever uit Kortenhoef (plaats 6). CDA-fractievoorzitter Jan Verbruggen (plaats 32) is lijstduwer.

(Bron persbericht van CDA Wijdemeren).

Artikel uit Weekblad Wijdemeren downloaden (pdf). Klik hier.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.