30 november 2018

“Samenwerken aan water, voor een land dat we door willen geven”.

Algemene Beschouwing t.g.v. bij Begroting 2019 en de Bestuursrapportage 2018

Op donderdagavond 29 november werden in het bestuur van waterschap algemene beschouwingen gehouden ter gelegenheid van de Begroting 2019 en de Bestuursrapportage over de periode januari- september 2018. Fractievoorzitter Wim Zwanenburg stond daarbij stil bij de inzet van het personeel van Waternet tijdens de afgelopen droge zomer. De CDA-fractie heeft daarvoor veel waardering . Er deden zich situaties voor waarvoor nog geen scenario’s waren ontwikkeld. De CDA-fractie heeft het DB gevraagd om ook snel met een overzicht van de extra kosten van de droogtemaatregelen te komen.

‘Deltaplan voor de Amstel’

De CDA-fractie vroeg om ‘Deltaplan voor de Amstel’, waarbij tegelijkertijd de verzilting en de waterkwaliteit kan worden aangepakt en een nadere beslissing over de renovatie of de verplaatsing afvalwaterzuivering Amstelveen kan worden genomen. De CDA-fractie ziet graag dat de waterkwaliteit van de Amstel verbetert naar zwemwaterkwaliteit, zodat ook het doorgaan van de Amsterdam City Swim jaarlijks kan worden veiliggesteld.

“Geloofwaardige groene politiek voor kleine luyden”.

De CDA-fractie wil graag dat de bodemdaling door inklinking van veen verder wordt afgeremd door te experimenteren met nieuwe technieken zoals onderwaterdrainage. Maar zolang er nog geen effectieve maatregelen genomen kunnen worden om bodemdaling tegen te gaan, moet het peilbeheer van het water moet afgestemd blijven op de functie die provincies en gemeenten hebben vastgesteld voor een bepaald gebied. Zwanenburg wees er daarbij op dat het belangrijk is dat de uitvoering van de noodzakelijke maatregelen ook gedragen wordt door agrarische sector. Ook wees hij er op dat bij de maatregelen voor de Klimaat- en Energietransitie de lasten eerlijk verdeeld moeten worden: “Het is onjuist om de subsidie voor de dure elektrische Tesla’s  door de modale Opelrijders te laten opbrengen”. Hij pleitte voor een geloofwaardige groene politiek voor ‘kleine luyden: “Je moet ingezetenen, ondernemers en agrariërs de tijd en de ruimte geven om te kunnen omschakelen”. 

Amerikaanse rivierkreeft naar menu van restaurants en voedselbank!

De CDA-fractie uitte zorg over de lakse houding van het waterschap in de bestrijding van de exoten, met name de rode rivierkreeften. Die worden voor onderzoek wel gevangen, maar vervolgens worden ze weer teruggezet. De CDA-fractie pleit voor aflevering bij restaurants of bij de voedselbank. Volgens de CDA-fractie is inmiddels wel voldoende duidelijk dat de rode rivierkreeften oorzaak zijn van de verslechtering van de waterkwaliteit in een aantal plassen en niet een gevolg. Onderzoeken tonen al voldoende aan dat deze gangengravers behoorlijke schade kunnen aan veroorzaken zoals lekkende kades en dat de Amerikaanse rivierkreeften ook leiden tot een afnamen van de biodiversiteit.

Gematigde stijging van de tarieven waterschapsbelastingen

De CDA-fractie is blij dat de stijging van het tarief voor de zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing  in 2019 beperkt blijft tot 1,5% (van  € 53,18 in 2018 naar € 54,00 in 2019 per vervuilingseenheid). Na 2019 dalen deze jaarlijks met 0,3%, van € 54,00 naar  € 53,40 in 2023. Dit is exclusief inflatie in de jaren 2020-2023.  De tarieven binnen de watersysteemheffing stijgen in 2019 met gemiddeld 3,6% ten opzichte van 2018 en daarover is de CDA-fractie veel minder tevreden. Zwanenburg: “De hogere lasten zijn ook een gevolg van de extra taken van het waterschap, o.m. de maatregelen i.v.m. klimaatverandering en van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Ook wegen de loonsverhoging van de nieuwe CAO door op de kosten van het waterschap. Er zijn ook hogere kosten door tegenvallers bij onderhoud en nieuwe noodzakelijke investeringen. Waternet brengt echter ook voor €1,3 miljoen aan besparingen en efficiencymaatregelen op en dat beperkt de kostenontwikkeling”.

Zwanenburg ging ook nogmaals in op de forse disproportionele tariefswijziging van de watersysteemheffing voor de categorie ‘Overig Ongebouwd’ (10,2%!). Deze tariefstijging wordt vooral veroorzaakt door het feit dat aantal hectares van het agrarisch areaal (Overig Ongebouwd) de afgelopen 15 jaar met 38,65% gedaald is. Dit draagvlak wordt steeds verder uitgehold en de aan deze categorie toebedeelde kosten en belastingen (volgens een landelijk voorgeschreven stelsel) moeten door een steeds geringer aantal agrariërs worden opgebracht. De CDA-fractie vindt dit zeer onwenselijk, eigenlijk onacceptabel, en daarover heeft het algemeen bestuur onlangs ook een motie aangenomen.

Zie hier de link naar de volledige tekst van de algemene beschouwingen van het CDA.

Zie hier de tekst van de specifieke vragen van de CDA-fractie.

Zie hier de vragen van het CDA en de antwoorden van het DB van het waterschap AGV.

Zie hier de link naar de Begroting 2019 in één oogopslag.

Hoe besteedt het waterschap het geld van de waterschapsbelastingen?

Bekijk de volledige versie van de Begroting 2019.

Zie hier de video van de bijdrage van Wim Zwanenburg namens het CDA aan de algemene beschouwingen bij het waterschap. (Timing: start bijdrage op 2:11:50 minuten door te schuiven in de video tijdlijn).

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.