14 oktober 2016

Sluiting rioolwaterzuivering Maarssen

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht sluit rioolwaterzuivering Maarssen

Bron: www.agv.nl/nieuws  (14 oktober)
Het rioolwater van de gemeente Maarssen wordt in de toekomst niet meer op de rioolwaterzuivering (RWZI) Maarssen gezuiverd, maar op de RWZI Leidsche Rijn. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht sluit – in goede samenwerking met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden - het Maarssens riool aan op de zuivering Leidsche Rijn. Dit is een goedkopere en efficiëntere oplossing dan het renoveren van de oude installatie in Maarssen én het draagt bij aan de waterkwaliteit op de Vecht. De nieuwe aansluiting is in 2019 gereed.


Alternatief voor vernieuwen
Aanvankelijk was Waterschap Amstel, Gooi en Vecht van plan om de rioolwaterzuivering Maarssen te vernieuwen en uit te breiden met een nabehandelingsinstallatie. Ontwikkelingen in de regio maakten echter een efficiëntere oplossing mogelijk. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden besloot in 2011 de verouderde en relatief kleine rioolwaterzuivering Maarssenbroek op te heffen en het afvalwater af te voeren naar hun dichtbij gelegen rioolwaterzuivering Leidsche Rijn. Tegelijkertijd raakten Amstel, Gooi en Vecht en De Stichtse Rijnlanden met elkaar in gesprek over de mogelijkheid om ook het afvalwater van de rioolwaterzuivering Maarssen te laten verwerken bij de zuivering Leidsche Rijn, een zuivering van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Op donderdag 13 oktober heeft het Algemeen Bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht hiermee ingestemd.


Voordelen
De samenwerking tussen de twee waterschappen biedt veel voordelen:
• Het samenbrengen van de afvalwaterstromen biedt meer mogelijkheden voor het terugwinnen van grondstoffen en energieproductie. Ook is er minder CO2 productie;
• Het effluent (het gezuiverde water) van de zuivering Leidsche Rijn komt niet meer uit op de Vecht, maar op het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit komt de kwetsbare waternatuur in de Vecht ten goede;
• Gemeente Maarssen krijgt nieuwe mogelijkheden voor ruimtelijke ontwikkelingen: de huidige zuiveringsinstallatie ligt dicht bij de bebouwing van Maarssen-dorp;
• Het besluit geeft tot slot invulling aan het Bestuursakkoord Water: een landelijke afspraak van de afvalwatersector om door samenwerking tot lagere kostenstijging te komen.


In gesprek met de omgeving
Het sluiten van de installatie bij Maarssen betekent dat Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een rioolpompgemaal en een persleiding naar de installatie Leidsche Rijn moet aanleggen. Amstel, Gooi en Vecht is hierover in gesprek met De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Maarssen. Zij betrekken ook gezamenlijk de omgeving bij de voorbereiding en de uitvoering van de plannen.

Standpunt CDA fractie
Wim Zwanenburg, fractievoorzitter van het CDA in het waterschap: "Wij juichen dit besluit als CDA-fractie toe. De kwaliteitsverbetering van het 'ontvangende water', het water van de Vecht, waarop het effluent van de RWZI wordt geloosd, is na alle investeringen die we hebben gedaan met het baggeren van de Vecht in de afgelopen jaren, een belangrijk criterium. Uiteindelijk krijgt de Vecht steeds meer de kwaliteit van zwemwater en zal ook de biodiversiteit kunnen verbeteren ".

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.