19 mei 2016

Vaststelling Nota Financieel Beleid AGV

Op donderdagavond 19 mei 2016 werd door het Algemeen Bestuur van waterschap AGV de nota Financieel Beleid vastgesteld. Dit betrof een actualisatie van de Nota Financieel Beleid uit 2012. De nota geeft de uitgangspunten en richtlijnen met betrekking tot investeringen, reserves en voorzieningen én het weerstandsvermogen. Het financieel beleid van waterschap AGV komt ook tot uiting in de tarieven voor de waterschapsbelastingen, te weten de watersysteemheffing en de zuiveringsheffing.

In de nieuwe nota deed het Dagelijks Bestuur geen voorstellen voor aanpassing van het eerder vastgestelde investerings- en afschrijvingsbeleid, aangezien de daarvoor uitgewerkte berekeningen met alternatieven aantoonden dat de financiële gevolgen niet passen binnen de kaders van het Bestuursakkoord waarin onder andere het beleid is vastgelegd te streven naar gematigde tariefontwikkeling van de waterschapsbelasting. Het CDA maakt bij waterschap AGV deel uit van de coalitie die het Dagelijks Bestuur vormt en het CDA ondersteunt het financieel beleid en deze nota.

In de nieuwe Nota Financieel beleid AGV 2016 heeft het bestuur wel gekozen voor het afbouwen van de activering van de jaarlijkse bijdrage aan het (landelijke) Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) in 10 jaar (waar alle waterschappen meebetalen, tezamen met het Rijk aan het Deltaprogramma voor het versterken van primaire weringen, zeedijken en dijken bij de grote rivieren), waarmee deze kostenpost vanaf 2014 voor een steeds groter deel, en uiteindelijk volledig, rechtstreeks ten laste van de exploitatie (de jaarlijkse begroting) kom. Een (eventueel) positief resultaat op de watersysteemtaak (veiligheid, schoon water e.d.) om de geactiveerde jaarlijkse bijdrage aan het HWBP versneld af te schrijven. (Dit werd reeds toegepast bij de resultaatbestemming in de jaarrekening 2012, 2013 en 2014).

Het bestuur van vindt de algemene reserves nu ook hoog genoeg en daarom werd besloten tot het stopzetten van de dotaties aan de algemene reserves van totaal €1 miljoen per jaar. De nieuwe nota behelst verder een aantal beleidsmaatregelen m.b.t. het afsluiten en indexeren van kredieten.

Waterschappen zijn kapitaalintensieve organisaties.

Volgens het Meerjareninvesteringsplan (MIP) in de AGV begroting van 2016 wordt de komende 5 jaar gemiddeld €25 miljoen per jaar geïnvesteerd in zuiveren (de rioolwaterzuiveringsinstallaties) en €35 miljoen in het watersysteem (dijken,gemalen,  e.d.). De door (uitvoerende organisatie van het waterschap) Waternet doorbelaste apparaatskosten van €11 miljoen per jaar maakt daar onderdeel van uit. De investeringen ná 2020 zijn voor de lange termijn vastgezet op €15 miljoen per jaar voor zuiveren en €24 miljoen voor watersysteem. Dit is globaal 60% van het MIP t/m 2020. Aangenomen is dat de daaraan toe te rekenen apparaatskosten van Waternet eveneens 60% van de huidige toerekening zal bedragen, of te wel €6,6 miljoen per jaar, waarvan €1,8 miljoen naar zuiveren en €4,8 miljoen naar watersysteem. Het aandeel van de kapitaallasten (afschrijvingen en rente) bedraagt in de begroting van AGV voor 2016 38% en is te splitsen in zuiveren en watersysteem.

Zie hier de link naar de video met de behandeling in het bestuur van de Nota Financieel Beleid.

Lees hier de beantwoording van vragen over o.m. de vermogenspositie van het waterschap en de vergelijking met andere waterschappen.

Zie hier de link naar de Nota Financieel Beleid en de toelichting. 

Zie hier de link naar de Begroting 2016 in één oogopslag.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.