30 januari 2015

Waterberging Zuiderlegmeerpolder vergroot veiligheid

Op vrijdag 30 januari 2015 heeft Gerard Korrel, voor het CDA dagelijks bestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, de waterberging Zuiderlegmeerpolder in de gemeente Uithoorn officieel geopend. De waterberging is aangelegd om bij hevige neerslag het overtollige water op te vangen en zo wateroverlast en schade voor bewoners en bedrijven te voorkomen.

Gerard Korrel: “We zien dat het klimaat verandert. Vaak valt er in korte tijd extreem veel neerslag. Deze waterberging is nodig om wateroverlast en schade in deze polder - waarin Kudelstaart, de Kwakel en Uithoorn liggen - zoveel mogelijk te voorkomen”. Ook wethouder Hans Bouma van de gemeente Uithoorn (Gemeentebelangen Uithoorn) was erg te spreken over het resultaat en de mooie waterberging: “De nieuwe situatie is een aanwinst voor de gemeente. Ik hoop dat het gebied voor bezoekers van de omgeving een leuke bezienswaardigheid wordt.”

Aanleg waterberging 

Voor de waterberging is 14 hectare graslandpercelen afgegraven. Totaal is 125.000 m3 grond verzet. Bij hevige neerslag kunnen deze percelen onder water worden gezet door een stuw te openen. Daarnaast is een watergang van vijf meter breed gerealiseerd tussen de waterberging en het gemaal Zuider Legmeerpolder. Ook zijn een duiker (verbinding tussen twee sloten) van 1.40 m x 3.60 m, een gemaal en een automatische stuw aangelegd. In normale situaties worden de graslandpercelen agrarisch gebruikt.

Zie ook: standpunt Waterberging tegen wateroverlast

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.