18 juli 2016

Waterkwaliteit Sloterplas beter dankzij mossel

Al jaren kampt de Sloterplas met het probleem van blauwalgen. Toch is het water sinds 2012 minder troebel geworden. Oorzaak is een van de nieuwere bewoners van Amsterdam, de quaggamossel. Dit weekdier filtert namelijk de algen uit het water en dat is goed nieuws voor Amsterdammers die deze zomer een duik willen nemen. 

'Probleem van de Sloterplas is dat de waterkwaliteit op vooral tijden heel erg slecht is, want dan komt de blauwalg tevoorschijn. De blauwalg kan zorgen voor huidirritaties, maar toen bleek dat er hier zich een mossel ontwikkelde. De quaggamossel filtert het water en we zijn er achter gekomen dat ie kan zorgen voor een betere waterkwaliteit'. Midden in de plas is een kunstmatig eiland gecreëerd, waar wordt getest wat de juiste hoeveelheid  mossels is om te plas schoon te maken. 'Dit zijn enclosures van acht meter diep. Dat zijn zakken met water uit de plas. We hebben groep van vier, dus vier herhalingen, en daar gaan we vier herhalingen in doen. In deze zie je dat er te weinig mossel in zit om het water schoon te houden. In de andere zie je dat het water heel erg schoon is, maar de mossels daar zelf aan ten onder gaan omdat ze niet genoeg te eten hebben', aldus Gerard Korrel van Waterschap Amstel, Gooi & Vecht.

Er moet dus een gouden middenweg gevonden worden. Als de mossels volgroeid zijn, worden ze in het zogenoemde quaggafilter geplaatst. Met vele duizenden tegelijk. Voor een plaag van deze uitheemse soort hoeft niet worden gevreesd. 'De natuurlijke vijand, de blauwbekvis is ook meegekomen, in groten getale. Die kan het een en ander betekenen, maar wat er precies gaat gebeuren moeten we afwachten', vertelt ecoloog Jasper Stroom.

Of de Sloterplas ook op lange termijn baat heeft bij de mossel zal volgend jaar moeten blijken.

Zie de video op AT5.

Bron: AT5, 15 juli  2016

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.