31 maart 2016

Waterschap in beroep tegen vernietiging peilbesluit

Het Dagelijks bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft op 29 maart 2016 besloten hoger beroep in te stellen tegen de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam d.d. 11 maart 2016 - op het beroep van J. Zwagerman tegen het peilbesluit voor de Horstermeerpolder en de Meeruiterdijkse polder van het AB d.d. 27 november 2014 - bij de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State.

De Rechtbank was in beginsel van oordeel dat het peilbesluit wel zo genomen mocht worden. Maar de Rechtbank vond ook dat eerst had moeten worden onderzocht of er verband was tussen schade aan woningen en het waterbeheer voordat het peilbesluit mocht worden vastgesteld. Daarbij heeft de Rechtbank expliciet vermeld dat het waterschap alsnog een in 2010 door Fugro geadviseerd onderzoek moet doen, voordat het peilbesluit opnieuw kan worden vastgesteld.

Het peilbesluit van november 2014 is in principe een ‘conserverend peilbesluit’, waarbij het peil voor het grootste deel van de polder wordt gehandhaafd op een eerder vastgesteld peil. Het genomen peilbesluit heeft tot doel om de bestaande peilen minder te laten fluctueren. Maar voor een overwegend door Natuurmonumenten beheerd deel van de polder wordt de waterstand krachtens het peilbesluit wel met circa 15 centimeter verhoogd.

Een aantal bewoners van de polder is daar beducht voor omdat zij menen dat door de verhoging van het peil grondwaterstanden gaan fluctueren en de grondwaterstroom zand onder hun huizen zou kunnen wegspoelen.

Eerder onderzoek in opdracht van het waterschap kon de relatie tussen het waterbeheer in de polder en eventuele schade aan funderingen niet bevestigen. Fugro stelde wel vervolgonderzoek voor, maar het bestuur van het waterschap achtte geen gronden aanwezig om een vervolgonderzoek in te laten stellen.

Het ‘conserverende peilbesluit’ hield ook in dat het peil niet werd verlaagd, zoals doorgaans bij peilbesluiten, vanwege bodemdaling als gevolg van de inklinking van het veen, wel het geval is. De problematiek van de bodemdaling doet zich in de Horstermeer niet voor. Wel is sprake van kwelwaterproblemen.

Zie over het peilbesluit voor de Horstermeer onder meer ook de eerdere publicatie op de website van het CDA AGV: ontwerppeilbesluit-horstermeerpolder-kan-inspraak-in.

Zie ook op de website van AGV bij, peilbesluit-horstermeerpolder-en-meeruiterdijkse-polder, op welke wijze en op welke gronden het peilbesluit over de Horstermeer is genomen.

Het Dagelijks bestuur betreurt daarom de uitspraak van de rechter om het peilbesluit van november 2014 te vernietigen zeer. Het is immers van groot belang dat een goed peilbeheer gevoerd kan worden.

Nu het hele besluit is vernietigd is dat daardoor voorlopig niet mogelijk in de Horstermeerpolder.

Het Dagelijks bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht kan zich niet vinden in de uitspraak van de Rechtbank.

Het peilbesluit voor de Horstermeerpolder was met grote zorgvuldigheid voorbereid. Ook waren er in 2010 goede redenen, die nog steeds gelden, de door Fugro aanbevolen onderzoeken niet uit te voeren.  Er zijn nu ook goede gronden voor het instellen van hoger beroep. Het hoger beroep zal tijdig worden ingesteld.

Het Dagelijks bestuur heeft tevens besloten de door Fugro geadviseerde onderzoeken niet uit te voeren voordat op het hoger beroep is beslist. 

Op grond van de Waterschapswet zal het AB een dergelijke beslissing van het DB binnen drie maanden moeten bekrachtigen. In de vergadering van het Algemeen bestuur van 19 mei a.s. vindt besluitvorming plaats ter bekrachtiging van het besluit van het Dagelijks bestuur.

Zie hier de link naar de behandeling van dit punt in de Algemene Bestuursvergadering bij agendapunt 11.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.