25 mei 2018

Waterschap pakt onzichtbare microverontreiniging aan

In het oppervlaktewater zit steeds vaker vuil dat met het blote oog niet te zien is, de zogenaamde microverontreinigingen. Denk bijvoorbeeld aan hele kleine plastic deeltjes (microplastics) of medicijnresten. Of aan gifstoffen die in de landbouw worden gebruikt om gewassen te beschermen. Het bestuur van het waterschap wil  dat het waterschap ook dit soort vervuiling gaat aanpakken, want het zorgen voor echt schoon oppervlaktewater is een belangrijke taak van het waterschap. Microverontreinigingen zijn slecht voor het waterkwaliteit in ons beheergebied. Het vervuilde water stroomt uiteindelijk ook door naar de Noordzee. Het bestuur vindt het tijd dat het waterschap AGV hier iets aan gaat doen.

Plan opgesteld

In de bestuursvergadering van het waterschap van 24 mei 2018 werd de beleidsnota, de Strategie Microverontreinigingen, vastgesteld. In dit plan staat wat het waterschap zelf gaat doen om het water schoner te maken.  Bij microverontreinigingen gaat het om heel veel verschillende stoffen, die op allerlei manieren in het water terechtkomen. Bijvoorbeeld via het afvalwater van ziekenhuizen, boerderijen, glastuinbedrijven of andere bedrijven.

Plastic deeltjes komen in het water terecht als u fleece kleding wast, of als plastic afval uit elkaar valt.

Om microverontreiniging aan te pakken moet het waterschap en de uitvoerende dienst Waternet samenwerken met anderen, ook andere overheden, want het gaat om een complexe problematiek. De microverontreinigingen zoals geneesmiddelenresten worden ook niet allemaal uit het afvalwater gehaald door de bestaande zuiveringsinstallaties van het waterschap. De technologie om het rioolafvalwater verder te zuiveren moet verder ontwikkeld worden en er moeten extra investeringen gedaan worden. Ook moet het aantal meetpunten om de kwaliteit van het oppervlaktewater te meten worden uitgebreid. Een deel van de maatregelen financiert het waterschap uit de begroting voor de bestaande bedrijfsvoering. De kosten voor de maatregelen waarvoor extra financiering nodig is, lopen op van € 0,1 miljoen per jaar vanaf nu tot circa € 5 miljoen per jaar in 2035.

Met deze plannen is AGV het eerste waterschap dat de microverontreinigingen nadrukkelijk gaat aanpakken. In het bestuur werd bij de behandeling van het beleidsvoorstel bovendien een motie en een amendement aangenomen, waarin het bestuur aandrong op extra investeringen een extra zuiveringstap in de afvalwaterzuiveringsinstallaties, de zogenaamde ‘vierde trap’, en op uitbreiding van het aantal meetpunten. De motie en het amendement werden mede namens de CDA-fractie ingediend en deze werden aangenomen.  

Wim Zwanenburg: “Het is belangrijk dat we nu stappen ondernemen. De CDA-fractie heeft in het verleden meerdere keren aangedrongen op beleidsintensivering op het gebied van microplastics en andere microverontreinigingen. We moeten wel kiezen voor een effectieve aanpak, we moeten beginnen waar de bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater het grootst is, maar het is goed dat we een extra zuiveringsstap gaan zetten”.

Lees hier de uitgebreide nota over de Strategie Microverontreinigingen
Zie hier het videoverslag van de bestuursvergadering.

Schoon water

Naast de aanpak van microverontreiniging doet het waterschap nog veel meer om ons water schoon te houden. U leest er alles over op de pagina Schoon Water van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Zie hier TV-programma Het Klokhuis over Rioolwaterzuivering

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.