Deze week eindigde het bondskanselierschap van Angela Merkel. Na 16 jaar droeg ze het stokje over aan haar opvolger. De partij van Angela Merkel, CDU, is een zusterpartij van het CDA. Beiden zijn lid van de Europese Volkspartij (EVP), onze Europese politieke familie. In het Europees Parlement, maar ook op andere niveaus werkt het CDA nauw samen met CDU.

Afgelopen donderdag, tijdens het debat over de Europese Top, nam Mustafa Amhaouch even de tijd om in de plenaire zaal stil te staan bij het afscheid van Angela Merkel.

“Na 16 jaren nemen we afscheid van onze goede vriendin en christendemocraat in hart en nieren, Bondskanselier Angela Merkel. Maar vooral een leider waar we echt trots op mogen zijn in Europa! Al vaker is gememoreerd dat er een Duitse generatie is opgegroeid die niet beter weet dan dat ‘Mutti’ kanselier is, ik zou zeggen dat geldt voor een hele generatie Europeanen. Ze stond voor een nieuwe generatie Duitsers, een nieuwe generatie Europeanen, die klaar waren voor de Duitse hereniging. Als Oost-Duitse is Europa wellicht ook daarom voor haar altijd een belangrijke inzet geweest. Haar streven om de Europese eenheid te bewaren zodat lidstaten in welvaart en welzijn kunnen groeien omarm ik ten zeerste. ‘Voor Duitsland, Voor Europa’ was niet voor niets een terugkerend motto in haar campagnes.

Ze heeft met verschillende Franse collega’s de Europese as gevormd, daarbij is Nederland voor haar altijd een natuurlijk partner geweest in haar continentale Rijnlandse denken. Een groot leider, die wij ook in onze Europese christendemocratische familie zullen gaan missen.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.