Het CDA is een partij van hoop en optimisme. Daarbij staan we in deze roerige tijden voor de uitdaging hoe we aan de C van het CDA een eigentijdse invulling kunnen geven. Persoonlijk vond ik daarbij onderstaand artikel onverwacht zeer inspirerend. Een goede katholieke kennis stuurde het mij vorige week toe. Het is afkomstig uit het Vatican News, een nieuwsbron die niet voorkomt in het rijtje media waar ik normaalgesproken mijn informatie vandaan haal…

Vaticaan: christenen en moslims als "getuigen van hoop"

Voor de islamitische vastenmaand Ramadan van dit jaar stuurt het Vaticaan de groeten naar moslims over de hele wereld. Christenen en moslims zouden samen "getuigen van hoop" kunnen zijn, aldus een bericht dat vrijdag werd gepubliceerd door de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog. Vorige week dinsdag begon de vastenmaand.

De Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog is verheugd de moslims "broederlijke en zusterlijke goede wensen te brengen voor een maand die rijk is aan goddelijke zegeningen en geestelijke vooruitgang".

Dit schreef de voorzitter van de Raad, kardinaal Miguel Ángel Ayuso (Guixot), in zijn begroeting van 29 maart 2021.

Vasten, bidden, aalmoezen geven en andere vrome praktijken brengen christenen en moslims dichter bij God, "onze Schepper, en bij allen met wie we leven en werken", zegt de brief van het Vaticaan.

Kardinaal Ayuso pakte ook de huidige pandemie aan. "In deze lange maanden van lijden, angst en verdriet, vooral in tijden van isolement, voelden we onze behoefte aan goddelijke hulp, maar ook aan uitdrukkingen en gebaren van broederlijke solidariteit", schrijft hij.

En hij somt concrete manieren op om deze solidariteit te tonen: een telefoontje, een boodschap van steun en troost, een gebed, hulp bij het kopen van medicijnen of eten, advies en - om het simpel te zeggen, de zekerheid dat er altijd iemand voor ons is in tijden van nood.

Om de drager van hoop te zijn

Hoop omvat optimisme, maar gaat ook verder: hoewel optimisme een menselijke houding is, heeft hoop zijn basis in iets religieus: "God houdt van ons en zorgt daarom voor ons door zijn voorzienigheid", staat er in de brief.

God doet dit op zijn eigen mysterieuze manier, die voor ons niet altijd begrijpelijk is.

"In deze situaties zijn we als kinderen die zeker zijn van de liefdevolle zorg van hun ouders, maar nog niet de volledige omvang kunnen vatten."

Hoop komt voort uit de overtuiging 'dat al onze problemen en beproevingen een doel en een bepaalde waarde hebben, hoe moeilijk of onmogelijk het voor ons ook is om te begrijpen waarom of om er een uitweg uit te vinden'.

Hoop brengt ook geloof in het goede in het hart van ieder mens met zich mee. Vaak, in situaties van moeilijkheid en wanhoop, kunnen hulp en de daarmee verbonden hoop.... komen van degenen van wie we het, het minst zouden verwachten, zei kardinaal Ayuso.

Menselijke broederschap, in zijn vele vormen, wordt een bron van hoop voor iedereen, vooral voor degenen in nood.

Christenen en moslims worden daarom geroepen om dragers van hoop te zijn, voor het heden en voor de toekomst, zei de kardinaal.

Jullie zouden getuigen, herstellers en bouwers van deze hoop moeten zijn, vooral voor degenen die in moeilijkheden verkeren en die wanhopig zijn, zegt de Vaticaanse begroeting.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.