Kandidaten TK21
18 augustus 2022

Kamervragen over het voornemen van Albanië om ‘gouden paspoorten’ te voorkopen

Schriftelijke vragen van het lid Amhaouch (CDA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht “Albanië wil ‘gouden paspoorten’ gaan verkopen, een doorn in het oog van de EU”, Volkskrant 17 augustus 2022.

1. Bent u bekend met het artikel “Albanië wil ‘gouden paspoorten’ gaan verkopen, een doorn in het oog van de EU’’ in de Volkskrant op 17 augustus 2022? 1)

2. Deelt u de mening van de Europese Commissie uit het voortgangsrapport over de toetreding van Albanië dat een dergelijke goudenpaspoortregeling een risico is voor de Albanese veiligheid, belastingontduiking, corruptie en criminaliteit? 

3. Heeft u zicht op de mogelijke effecten van de goudenpaspoortregeling op de toetredingsonderhandelingen van Albanië welke in juli 2022 zijn geopend? 

4. Heeft u zicht op hoeveel paspoorten er jaarlijks verstrekt worden via dergelijke regelingen binnen de Europese lidstaten?

5. Beschikt u over informatie hoeveel van dit soort paspoorten bijvoorbeeld verstrekt worden aan Russische oligarchen die op deze manier sancties kunnen ontwijken?

6. Wat is het standpunt van de regering op dit moment, ook in het licht van de oproep van het Europees Parlement om dergelijke paspoorten te verbieden en landen die uit eigen beweging gestopt zijn met dergelijke regelingen? 

7. Deelt u de mening dat het stoppen met dergelijke goudenpaspoortregelingen voorwaarde zou moeten zijn voor de toetreding van Albanië?

8. Is het kabinet bereid deze goudenpaspoortregelingen te adresseren in de verschillende Europese raden? 

 

1) Albanië wil ‘gouden paspoorten’ gaan verkopen, een doorn in het oog van de EU, Volkskrant 17 augustus 2022.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.