11 januari 2023

Opinie: We mogen onze positie als handelsland niet voor lief nemen

Deze opinie verscheen 11 januari 2023 in het Financieel Dagblad.

 

We mogen onze positie als handelsland niet voor lief nemen

De keuze voor een investering in België of Duitsland is snel gemaakt als Nederland de regeldruk eenzijdig blijft opvoeren, waarschuwen Tweede Kamerleden Jan Klink (VVD) en Mustafa Amhaouch (CDA).

Boskalis liet onlangs bij monde van de topman opnieuw weten dat er een reële kans is dat het bedrijf Nederland verlaat. Aanleiding daarvoor is de initiatiefwet over Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). De mededeling van Boskalis is hoogst alarmerend. Eerder werd immers al bekend dat een op de vijf bedrijven in Nederland overweegt ons land te verlaten vanwege de verslechtering van ons vestigingsklimaat.

Hier komt de initiatiefwet nog eens overheen, een uiterst schadelijk voorstel. Want Nederlandse bedrijven moeten dan extra regels opleggen in de hoop misstanden uit de internationale handelsketens te halen, zoals de schending van mensenrechten en het veroorzaken van milieuverontreiniging. Dit kan Nederland helemaal niet alleen. Nationale wetgeving op dit terrein is slecht voor de positie van onze bedrijven en zal haar doel voorbijschieten. Er komt namelijk een Europese richtlijn aan op dit terrein om te voorkomen dat Europa een lappendeken van 27 verschillende wetgevingen wordt.

Bij linkse partijen heerst de gedachte dat wij als Nederland andere landen in de EU met deze initiatiefwet zullen inspireren en dat deze snel zullen volgen. Dit wordt stellig betwist door rijks- en EU-ambtenaren. Ook VNO-NCW (de grootste werkgeversorganisatie in Nederland) stelt dat dat IMVO-wetgeving alleen op Europees niveau het gewenste effect heeft.

IMVO-wetgeving moet onder meer milieuschade, dierenleed, uitbuiting en slavernij uit internationale handelsketens helpen uitbannen. Dit is natuurlijk een goed idee, maar het dient dan wel te worden ingevoerd op een manier dat het daadwerkelijk misstanden uit de wereld helpt en die niet simpelweg naar andere handelsketens verplaatst.

Een Nederlandse Alleingang schaadt niet alleen onze concurrentiepositie, maar ook de gehele interne markt van de EU. Zeker in een tijd waarin handelsconflicten met China én de Verenigde Staten boven ons hoofd hangen is dat zeer onwenselijk.

Onze welvaart brengt een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee, maar we mogen onze positie als handelsland niet voor lief nemen. De keuze voor een buitenlandse of zelfs Nederlandse investering in België of Duitsland is snel gemaakt als wij hier de regeldruk eenzijdig blijven opvoeren. Minder bedrijven betekent minder banen, daarmee minder welvaart en minder welzijn. De Nederlandse overheid moet deze trend juist tegengaan. Bedrijven in Nederland moeten niet door nutteloze morele zelfingenomenheid gestimuleerd worden om ons land te verlaten.

Nederland moet daarom binnen de EU in gesprek gaan en zich hard maken voor de uitbanning van misstanden in handelsketens én tegelijk te pleiten voor het behoud van een gelijk speelveld in de EU. Daarnaast is het cruciaal dat er mét bedrijven gesproken gaat worden over deze nieuwe wetgeving en niet óver bedrijven.

We mogen ons vestigingsklimaat niet verder schaden. Nederland kan niet alleen de wereld redden. Laten we misstanden in internationale handelsketens daarom Europees aanpakken. Opdat topondernemingen voor Nederland behouden blijven.

Jan Klink (VVD) en Mustafa Amhaouch (CDA) zijn Tweede Kamerleden Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

 

Op 20 januari was Mustafa te gast bij het tv-programma Goedemorgen Nederland over dit onderwerp:

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.