De misdaden van terreurgroep islamitische Staat (IS) tegen de Yezidi's in Irak en andere etnische of religieuze minderheden moeten erkend worden als genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Een motie van CDA-Kamerlid Anne Kuik met deze strekking kan rekenen op een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Komende dinsdag wordt erover gestemd.

Het CDA hoopt met de motie bij te dragen aan meer internationale druk die tot erkenning van de genocide moet leiden. De genocide is namelijk nog niet erkend door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties of een internationaal hof. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag zei tijdens een debat over IS in de Tweede Kamer dat Nederland zich daarvoor wel inzet.

In mei concludeerde een onderzoeksteam van de Verenigde Naties dat de misdaden van terreurbeweging IS tegen de etnische en religieuze minderheden onder wie Yezidi's genocide waren. De motie van het CDA is geïnspireerd door de Belgische federale Kamer die woensdag eveneens van genocide sprak. Kuik hoopt dat met deze motie de druk op de internationale gemeenschap verder wordt opgevoerd.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.