Schriftelijke vragen van het lid Kuik (CDA) aan de minister van Justitie en Veiligheid over het bericht 'Aboutaleb: 'Jonge drugsuithaler is meer gebaat bij gedwongen opvang in gesloten instelling dan met een taakstraf''.

Vraag 1:
Bent u bekend met het bericht 'Aboutaleb: 'Jonge drugsuithaler is meer gebaat bij gedwongen opvang in gesloten instelling dan met een taakstraf''? (1)

Vraag 2:
Kunt u een reactie geven op de uitspraak van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam dat minderjarigen een meer passende straf zouden moeten krijgen als ze met drugs worden betrapt dan het opgelegd krijgen van een taakstraf, omdat dit zou leiden tot een grote kans op recidive?

Vraag 3:
Bent u het met het CDA eens dat naast taakstraffen ook straffen als onderwijs achter gesloten deuren of opvoedingsondersteuning voor de ouders van deze minderjarigen, effectief kunnen zijn om minderjarige drugsuithalers uit de criminaliteit te halen en te houden? Zijn hier onderzoeken naar gedaan?

Vraag 4:
Welke maatregelen worden op dit moment concreet genomen om te voorkomen dat jongeren de criminaliteit worden ingezogen?

Vraag 5:
Kunt u bevestigen dat sinds 1 januari 2022 tientallen minderjarigen zijn aangehouden die verdacht worden van het bezit van drugs in de haven van Rotterdam?

Vraag 6:
a. Hoeveel daders die in de afgelopen 5 jaar strafrechtelijk zijn vervolgd voor het bezit van drugs, waren minderjarig? Is hierbij sprake van een stijgende trend?
b. Wat zijn de recidivecijfers van de afgelopen 5 jaar van minderjarige daders die gestraft zijn wegens het bezit van drugs?

Vraag 7:
Bent u bereid te onderzoeken of aan minderjarige drugsuithalers naast taakstraffen ook andere, meer passende, straffen opgelegd kunnen worden wanneer zij worden betrapt met drugs in hun bezit?

(1) https://www.rijnmond.nl/nieuws/1602683/aboutaleb-jonge-drugsuithaler-is-meer-gebaat-bij-gedwongen-opvang-in-gesloten-instelling-dan-met-een-taakstraf 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.