Schriftelijke vragen van het lid Kuik (CDA) aan de minister van Justitie en Veiligheid over het bericht 'Gebruik lachgas ondanks verbod nog onbestraft'.

  1. Bent u bekend met het bericht ‘Gebruik lachgas ondanks verbod nog onbestraft’? (1)
  2. Kunt u bevestigen dat het landelijk lachgasverbod nog niet volledig kan worden gehandhaafd? 
  3. Welke concrete knelpunten zijn er waardoor de handhaving en vervolging niet volledig kunnen worden opgepakt?
  4. Bent u het met het CDA eens dat uitstel van de handhaving van het lachgasverbod, dat per 1 januari 2023 van kracht is, een enorme tegenvaller is, waardoor het schadelijke middel nog langer zonder directe consequenties kan worden verkocht en gebruikt? 
  5. Hoe kan het dat na de inwerkingtreding van het lachgasverbod de handhaving nog niet mogelijk blijkt te zijn wegens praktische bezwaren, terwijl het lachgasverbod al jarenlang in de lucht heeft gehangen?
  6. Zijn in aanloop naar de invoering van het verbod deze knelpunten niet eerder boven tafel gekomen? 
  7. Welke concrete maatregelen gaat u nemen om het lachgasverbod zo snel mogelijk te kunnen handhaven en daarmee te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen als gevolg van het gebruik van lachgas? 
  8. Wat zijn de te verwachten gevolgen ten aanzien van overlast en slachtoffers door gebruik van lachgas in de periode dat de politie en het Openbaar Ministerie het lachgasverbod nog niet kunnen handhaven?

(1) https://www.telegraaf.nl/nieuws/1413237114/gebruik-lachgas-ondanks-verbod-nog-onbestraft 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.