Vragen van de leden Kuik (CDA) en Bikker (CU) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over wettelijke maatregelen om de kans op gehoorschade te beperken.

  1. Heeft u kennis genomen van het bericht dat experts een ‘vloedgolf’ aan nieuwe tinnituspatiënten voorzien? (1)
  2. Klopt het dat momenteel al ruim 2,5 miljoen Nederlanders – waaronder veel jongeren - op de een of andere manier aan (tijdelijke) tinnitus lijden?
  3. Deelt u onze mening dat het huidige convenant preventie gehoorschade te vrijblijvend is, aangezien niet alle relevante sectoren hieraan meedoen? Zo nee, waarom niet?
  4. Herinnert u zich de reactie van uw voorganger (2) op de aangenomen motie Kuik/Dik-Faber waarin verzocht werd te onderzoeken hoe wetgeving op het gebied van maximumgeluidsnormen en het toezicht op de naleving hiervan er in Nederland uit zouden kunnen zien? (3)
  5. Welke van de twee uitvoeringsvarianten (4) uit het rapport Preventie Gehoorschade Aanpak problematische blootstelling versterkte muziek van Berenschot (5) heeft uw voorkeur?
  6. Bent u – vanwege het acute en ernstige probleem – bereid niet het advies van de Gezondheidsraad af te wachten, maar om per direct wetgeving voor te bereiden om een wettelijke zorgplicht (uitvoeringsvariant 2) door te voeren? Zo nee, waarom niet?
  7. Klopt het dat het huidige (derde) convenant in december 2022 afloopt en dat ongeacht welke uitvoeringsvariant gekozen wordt, er een nieuw (vierde) convenant afgesloten moet worden? Zo ja, wat is hiervan de stand van zaken?
  8. Deelt u de mening dat – ongeacht welke uitvoeringsvariant gekozen wordt – meer sectoren waar versterkte muziek wordt aangeboden aan zouden moeten sluiten bij het volgende convenant? Zo ja, welke acties onderneemt u om bijvoorbeeld de horeca aan te laten sluiten?
  9. Deelt u de mening dat zowel de voorlichting als de handhaving in het kader van het convenant verbeterd moet worden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke afspraken worden hierover in het vernieuwde convenant gemaakt?
  10. Klopt het dat volgens Europese wetgeving sinds 2013 de volumebegrenzer van draadloze earpods of headphones standaard aan moet staan, maar dit in de praktijk niet het geval is? (6) Welke acties kunt u ondernemen om er voor te zorgen dat volumebegrenzers wel standaard aan staan?

(1) Algemeen Dagblad, Voor altijd vreselijke piep in je oor: ‘vloedgolf’ aan tinnituspatiënten verwacht, 30 augustus 2022.
(2) Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 32 793, nr. 578.
(3) Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 32 793, nr. 379.
(4) 1) Voortzetting en versterking van het convenant zonder zorgplicht en 2) invoering van een (wettelijke) zorgplicht, mét behoud van het convenant en decentrale toezicht & handhaving.
(5) Bijlage bij Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 32 793, nr. 578.
(6) https://www.veiligheid.nl/actueel/volumebegrenzer-aan-om-gehoorschade-te-voorkomen 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.