CDA-Kamerlid Anne Kuik heeft Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Blokhuis (VWS) naar aanleiding van de documentaire ‘Tygo in de GHB’. Deze harddrug is goedkoop, makkelijk zelf te maken, extreem verslavend en kan ook na eenmalig gebruik ernstige gevolgen hebben. In de documentaire is te zien hoe verslavend GHB is en in welke vicieuze cirkel verslaafden vervolgens terechtkomen. Zeventig procent van de gebruikers die afkickt, valt binnen drie maanden weer terug.

Kuik: ‘Ik schrik als ik zie wat de kansen zijn voor mensen om van deze troep af te komen. Goede hulp om clean te blijven is van groot belang om te zorgen dat gebruikers hun leven weer terug krijgen.’

Onlangs vroeg het CDA tijdens het wekelijkse Vragenuurtje nog aandacht voor de alarmerende toename van het aantal opnames op de spoedeisende hulp als gevolg van GHB-gebruik. Daarop liet de staatssecretaris weten de omvang van het probleem in beeld te willen brengen en gaat bekijken of het preventieve beleid toereikend is. Begin 2019 zal de Tweede Kamer hierover geïnformeerd worden.

Kuik: ‘Preventie is essentieel. Jongeren moeten op de hoogte zijn van de gevaren van GHB. Eén van de bestanddelen is gootsteenontstopper, dat gebruik je tegen viezigheid in je gootsteen of doucheputje. Met die troep moet je je lichaam niet mee willen vervuilen.’--

1. Herkent u het beeld dat in de serie “Tygo in de GHB” wordt geschetst dat de problemen rond GHB véél groter zouden zijn dan de officiële cijfers doen vermoeden? 1)
 
2. Wat zegt volgens u de informatie dat zeventig procent van de gebruikers die afkickt binnen drie maanden terugvalt in gebruik over de drug en wat zegt dit over de behandelmethode?
 
3. Is dit hoge percentage terugval na afkicken vergelijkbaar met andere landen?  Zijn er landen die meer succesvol zijn in het langdurig laten afkicken van GHB-gebruikers?
 
4. Heeft u inzicht in wachtlijsten bij verslavingszorginstellingen voor GHB-verslaafden?

5. Hoe staat het met het in uw brief van 3 november 2016 aangekondigde pilotproject en heeft dit al een modelaanpak opgeleverd voor andere regio’s en gemeenten? Wordt deze modelaanpak al uitgerold? 2)

6.In de documentaire is zichtbaar dat verslaafde GHB’ers in Brabant onder invloed in de auto rijden en een gevaar vormen voor anderen en zichzelf: welke instrumenten ziet de staatssecretaris om zowel de omgeving als de verslaafde zelf hiertegen te beschermen?
 
--
 
1) EO, “Tygo Gernandt legt de wereld van GHB bloot”, 26 november en 3 december 2018 en “Tygo Gernandt: ‘Niets feestelijks aan partydrug GHB’”, Telegraaf 26 november 2018
2) TK 2016-2017, 24077, nr. 384

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.