Misbruik maken van je positie als hulpverlener tegenover de hulpbehoevende druist in tegen elke moraal waar onze samenleving voor hoort te staan en waar Ontwikkelingssamenwerking (OS) voor staat. Dat zei Anne Kuik in het debat over de misstanden in Haïti die afgelopen februari in het nieuws kwamen. In een gebied waar inwoners alles kwijt waren door aardbevingen hielden een aantal hulpverleners, onder wie een chef, seksfeesten. Deze misstanden waren het begin van een reeks misstanden die aan het licht kwam.

Het CDA staat pal achter de vele hulpverleners die onder gevaarlijke omstandigheden hun leven in het teken zetten van mensen in nood. Maar de misstanden vragen juist om extra inzet op de positie van kwetsbaren. Anne Kuik: “Het is goed dat organisaties meteen hun protocollen hebben aangescherpt en bewust afstand hebben genomen van deze praktijken. Maar ik heb bij sommigen ook het schuldbewustzijn gemist. Het zag er meer uit als verontwaardiging dat dit zo werd opgepakt.”

Minister Kaag heeft de focus op integriteit en het voorkomen van misstanden inmiddels vastgelegd in de toetsingsprocedures en het subsidiekader. Ook is er een meldpunt binnen het ministerie ingericht, met "zero tolerance for not acting". Incidentele gevolgen zijn volgens de minister met de voorgestelde maatregelen niet uit te bannen. Ook al is dat zo, het moet wel ons doel zijn, vond Kuik. “We moeten alle gevallen uitbannen. Ons streven moet zijn dat alle moeders, dochters, broertjes, zusjes, nichtjes en neefjes beschermd worden tegen seksuele uitbuiting.”

Kuik kreeg de toezegging van de minister dat bij herhaaldelijke meldingen van grensoverschrijdend gedrag niet alleen wordt gekeken naar de financiële consequenties, maar ook wordt onderzocht wat er nog meer kan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.