In de prostitutie komt nog steeds veel seksuele uitbuiting voor, blijkt uit de reportages die Nieuwsuur hier onlangs over uitzond. Het verontrustende beeld dat hierin wordt geschetst was voor CDA Tweede Kamerlid Anne Kuik genoeg aanleiding om hier vragen over te stellen aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.

Kuik is het niet eens met het beeld dat Nederland op dit gebied uitdraagt naar het buitenland. Ze schaamt zich er voor dat het Amsterdamse red light district als uithangbord voor ons land wordt gebruikt. Er is hier volgens haar ook geen sprake van een normaal beroep. “Als het een normaal beroep zou zijn, zo het ook in de kaartenbakken van het UWV moeten zitten, en dat is niet zo. Volgens mij is er niemand die wil dat zijn of haar dochter in de prostitutie gaat.”

De afschaffing van het bordeelverbod heeft duidelijk niet het bedoelde effect gehad. Volgens de landelijke officier van justitie kan met voortzetting van het huidige beleid mensenhandel niet goed bestreden worden. Gemeenten hanteren verschillende regels als het gaat om vergunningen op dit gebied, maar verschillen ook wat betreft de opsporingsinzet bij illegale prostitutie en mensenhandel. Het is een problematische lappendeken, vindt Kuik, en ze wil o.a. graag van de staatssecretaris weten wat zij er aan gaat doen. Ook wil ze graag een overzicht waaruit de gemeentelijke of regionale verschillen blijken.

Alle vragen van Anne Kuik nalezen? Klik hier.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.