06 februari 2017

Drie amendementen van de Bestuurdersvereniging versterken het CDA-verkiezingsprogramma

Op het CDA-congres van 14 januari jl. in Barneveld zijn drie ingediende amendementen van de Bestuurdersvereniging toegevoegd aan het CDA-verkiezingsprogramma.

Bij twee amendementen gaat het om versterking van de democratie. In het ene amendement wordt gepleit voor kwalitatief goede volksvertegenwoordigers en bestuurders. Het CDA vindt dat de Rijksoverheid dit meer moet ondersteunen maar ook dat voor de politieke partijen hierin een rol is weggelegd. Het is een gezamenlijke opgave.
In het tweede amendement wordt ervoor gepleit dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om te experimenteren met nieuwe democratievormen. Vormen die aansluiten bij de grote betrokkenheid van inwoners bij hun buurt, wijk en gemeente en de burgerinitiatieven die daaruit voortkomen.

Het derde amendement pleit ook voor meer regelvrije ruimte voor experimenten, maar dan experimenteerruimte voor economische groei op regionaalniveau. Ruimte voor gemeentes, provincies, bedrijven en onderwijsinstellingen om gezamenlijke uitdagingen aan te gaan, en erkenning dat economische opgaven per regio verschillen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.