15 mei 2017

BSV Drenthe: visie op omgevingswet

BSV Drenthe heeft een informatieavond gehouden over de Omgevingswet die in 2019 in werking treedt.
De omgeving is een breed begrip dan kan gaan over windmolens, maar ook over de gevolgen van krimp.
De OmgW is nodig, omdat de samenleving verandert, de burgers zijn mondiger en verwachten een sneller reageren van de overheid. En de samenleving wordt complexer.
Het afgeven van een vergunnen kent vandaag de dag vele voetangels en klemmen. Als er op goede gronden een vergunning wordt afgegeven voor een festival, kan op een gegeven moment blijken dat dat niet had gemogen, omdat in die periode in dat gebied (beschermde) eenden zitten te broeden.
De bedoeling van de OmgW is ontwikkelingen te stimuleren en de kwaliteit van de leefomgeving te waarborgen.
Voor raadsleden betekent dat dus, vaststellen wat lokaal van belang is en hoe en waar zijn wij anders.
Het doel van de OmgW is:
Inzichtelijkheid, voorspelbaarheid en gebruiksgemak
Samenhangende benadering, beleid, besluitvorming, regelgeving
Versnellen en Verbeteren besluitvorming
Bestuurlijke afwegingsruimte 
Deze uitgangspunten zijn bepalend voor de aanpak door raadsleden. In de huidige situatie is iets toegestaan als er aan de regels wordt voldaan. Maar de regels zijn ingewikkeld en gecompliceerd. De OmgW gaat uit van een ander principe, NIET MEER NEE, TENZIJ, MAAR JA MITS (men voldoet aan de regels).
De basis van de OmgW is VERTROUWEN. Vertrouwen kun je niet per wet regelen, maar daar moet je aan werken. Het gaat om vertrouwen tussen burger en overheid, maar ook tussen overheden onderling. Initiatieven van bewoners gaan een grote rol spelen. Er moeten algemene regels opgesteld worden waarbinnen die initiatieven zich kunnen ontplooien. De raad bepaalt of er aanvullende regels nodig zijn. Dit alle betekent: EEN VERGUNNING IS ALLEEN NODIG BIJ HET AFWIJKEN VAN DE REGELS. Ook met betrekking tot Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) gaan er dus belangrijke wijzigingen optreden. Planning en controle gebaseerd op vergunningen is dan niet meer aan de orde. Dat vraagt om een andere inzet van de toezichthouder.
Voor de gemeenteraad geldt: Wat is voor onze gemeente van belang; Waar kunnen we uit de voeten met algemene regels; Waar is een aanscherping nodig. Dus gemeenteraden moeten nu aan de slag met de OMGEVINGSVISIE. Lees hier verder

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.