28 mei 2018

BSV presenteert Handreiking 'In de oppositie... en nu?'

Aan CDA-fracties in de oppositie biedt de CDA Bestuurdersvereniging dit boekje aan. Hierin komen vooral ervaringen naar voren van 'lotgenoten', fracties in het land die eerder in de oppositie hebben gezeten en hun ervaringen, tips en trucs met jullie delen.

Het spreekt voor zich dat je zelf op zoek gaat naar een strategie voor de komende periode. Die zal voor iedere fractie weer verschillen. De verhalen in dit boekje zijn om te laten zien dat jullie er niet alleen voor staan; meerdere fracties zitten in de oppositie. En de ervaring leert inmiddels dat het CDA ook prima kan werken vanuit de oppositie. Aan deze uitgave hebben meegewerkt:

Lianne van der Aa, fractievoorzitter CDA Sint-Michielsgestel. Het CDA kwam hier onder meer door verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen en een totaal nieuwe fractie in de oppositie.

Ton Spek, fractievoorzitter CDA Sliedrecht. Ook hier was er een kandidaat-wethouder die niet geaccepteerd werd. Toen een nieuwe kandidaat gevonden was, bleken de andere onderhandelaars alles al geregeld te hebben.

Björn Derksen, fractievoorzitter CDA Wijchen. Sinds mensenheugenis zat het CDA in Wijchen in het college. Toen de partij 2 van de 6 zetels verloor in 2014 grepen andere partijen de kans om een coalitie zonder het CDA te maken.

Herma Hemmen, fractievoorzitter CDA Westerwolde. Na de herindelingsverkiezingen van 2017 bleek het CDA als derde partij eenvoudigweg niet nodig voor een meerderheid en werd een coalitie gesmeed zonder het CDA.

Ruth Peetoom, partijvoorzitter CDA. Peetoom begon in de coalitieperiode Rutte I. Na het verlies van het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 belandde het CDA in de oppositie. Na de winst bij de Tweede Kamerverkiezingen is het CDA weer onderdeel van de coalitie in Rutte III.

Zij vertellen elk hun verhaal, hoe zij het beleefd hebben. Het verhaal begint bij de verwerking. Iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier. Dit is een cruciale eerste fase, hoe die er dan ook uitziet. Vervolgens is er ruimte voor herbezinning; wat ging goed en wat moet beter? Als dat bepaald is, kan de blik op vooruit worden gezet. Op naar de volgende verkiezingen. Uiteindelijk blijkt oppositievoeren ook gewoon heel leuk te zijn!

Vraag de handreiking aan

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.