18 november 2016

Doordenk burgerschap in een technologische cultuur en experimenteer

De CDA Bestuurdersvereniging heeft in samenwerking met het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA een deelsessie op het partijcongres georganiseerd over 'Technologisch burgerschap'. Pieter Jan Dijkman, hoofdredacteur van Christen Democratische Verkenningen ging in op dit thema.

De smartphone is een handig ding. Maar beseffen we wel wat dat handige ding doet met onze politiek en met ons publiek domein? Die vraag stond centraal in het betoog van Dijkman. Mens en technologie raken zo met elkaar verweven, dat er sprake is van een intiem-technologische revolutie. De technologie nestelt zich in ons, handelt als ons, denkt voor ons en nestelt zich tussen ons in. Dijkman stelt dat het op humane wijze vormgeven van een steeds inniger wordende versmelting tussen mens en techniek een van de grootste uitdagingen is voor de komende decennia.


Mens en techniek intiem verweven

In het politieke debat gaat het echter nauwelijks over de gevolgen van technologisering voor de interactie tussen mens en het sociale en publieke domein. We missen door de vanzelfsprekendheid van de technologie een ethisch perspectief, een reflectie op de technologische cultuur. De gangbare, ethische posities gaan uit van een duidelijke scheiding tussen mens en techniek. Dijkman betoogt dat dit geen recht doet aan het mensbeeld van de christendemocratie en dat het geen recht doet aan de werkelijkheid. De mens is geschapen als een verantwoordelijk, vrij en creatief wezen, en de mens bezigt deze vrijheid nog. Technologie heeft echter invloed op ons mens-zijn, op onze samenleving en op onze moraal. De benadering die Dijkman onderschrijft is interactionistisch: hierbij ga je uit van de verwevenheid tussen mens en techniek. Met deze benadering kun je vanuit een christendemocratisch mensbeeld steeds opnieuw de vraag stellen: doet dit recht aan de mens zoals hij bedoeld is? Blijft de mens in staat om zijn talenten, zijn creativiteit te benutten, om samen met anderen de samenleving te helpen opbouwen? Dijkman sloot daarom af met een oproep.

Steek meer energie in technologisch burgerschap - burgerschap in een technologische cultuur. Zou hier niet een nobele taak liggen voor het CDA en voor de christendemocratie?

Organiseer het online debat

Na het betoog van Dijkman vulde Joep Meindertsma, oprichter van een online discussieplatform, de praktische kant van het thema 'technologisch burgerschap' in. Hij constateert dat de digitale interactie over een publiek onderwerp in het algemeen weinig overzichtelijk verloopt. Daarnaast leidt deze interactie zelden tot een oplossing, waar bijvoorbeeld een overheid wat mee kan doen. Ten slotte wordt er ook té weinig met de digitale input gedaan door de overheden. Redenen voor Meindertsma om zijn bedrijf te beginnen. Hij voorspelt dat de toekomst van het samenleven en het openbaar bestuur de-hiërarchisch is. De horizontale verhoudingen tussen overheid en burger zullen toenemen en versterkt worden.

Meindertsma gaf tijdens zijn lezing de volgende tips voor het gebruik van vormen van digitale democratie, specifiek gericht aan (lokale) politici en bestuurders:

  1. Wees concreet
  2. Wees er snel bij
  3. Deel je overwegingen
  4. Doe mee met de online discussie
  5. Laat weten wat niet kan; zo voorkom je teleurstellingen
  6. Maak het onderwerp urgent (stel een einddatum in)
  7. Beloon inspraak
  8. Houd mensen op de hoogte

Verdere verdieping
Wilt u het hele nummer van Christen Democratische Verkenningen over Technologisch Burgerschap lezen, klik hier.

Contact met Pieter Jan Dijkman kunt u hier opnemen. U kunt bij hem ook zijn integrale betoog opvragen. 

Benieuwd naar Argu, het online discussieplatform van Joep Meindertsma, klik hier voor meer informatie. 

Download hier een uitgebreid verslag van de deelsessie. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.