28 december 2016

Jaarcongres vereniging Groen van Prinsterer: Grenzeloos Naoberschap

De CDA Bestuurdersvereniging nodigt u graag uit voor het Jaarcongres van de Vereniging Groen van Prinsterer op vrijdag 27 en zaterdag 28 januari 2017.

Thema:

Grenzeloos Naoberschap

Over de Integratie en inburgering van de vreemdeling in ons midden

Het Vluchtelingenvraagstuk blijft onverminderd actueel. Vanuit de brandhaarden in de wereld en door de verdroging van grote delen van Afrika zijn miljoenen mensen op de vlucht of op zoek naar een betere toekomst. Europa zal ook in de toekomst worden gezien als een veilige haven.

Binnen Europa en in eigen land leidt dat tot polarisatie en middelpuntvliedende kracht in de politieke arena's. De spanningen lopen op en het onderwerp blijkt van grote invloed op de gevoelstemperatuur in de samenleving.

Het bestuur van de vereniging Groen van Prinsterer wil het thema voor het jaarcongres 2017 graag toespitsen op de integratie problematiek. Hoe gaan we vandaag en de komende jaren om met de vreemdeling in ons midden? Wie krijgt een tijdelijke verblijfsvergunning en wie mag inburgeren en zich voorbereiden op het Nederlanderschap? Wie moet zich op terugkeer voorbereiden?Wat kunnen we op lokaal niveau praktisch en concreet doen? En wat moeten we vooral niet (meer) doen? Is het integratiebeleid echt mislukt? Hoe gaan we de inburgering van de nieuwe instroom organiseren? Is dat een taak voor de overheid of laten we dat over aan het particuliere initiatief? Het onderwerp zal rondom de volgende kernwoorden worden ingevuld: Grenzeloos Naoberschap; integratie of assimilatie; vrijheid en diversiteit; feiten en fabels; angst en vervreemding; inburgering; draagvlak en acceptatie; (ver)binding in de samenleving.

Diverse deskundigen zullen reageren op deze vragen:
- Paul Schnabel, voormalig directeur Sociaal en Cultureel Planbureau
- René Peters, CDA-wethouder in Oss en kandidaat-Tweede Kamerlid
- Dzsingisz Gabor, voorzitter van Vluchtelingen Organisaties Nederland
- Gerard Herbrink, directeur van zorgorganisatie DSV met een bijzonder werkproject voor statushouders
Er is volop ruimte om met de inleiders en aanwezigen in gesprek te gaan.

Datum: 27 en 28 januari 2017
Locatie: Landgoed Zonheuvel, Amersfoortseweg 98, 3914 EP, Doorn
Kosten: Op te vragen via onderstaande link

Klik hier om meer informatie op te vragen en/of om u aan te melden

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.