05 februari 2019

Terugblik Burgemeestersborrel

‘Nieuwe scheidslijnen in de samenleving en de rol van de burgemeester daarbij’

Op 4 februari organiseerde de BSV de Burgemeestersborrel. De borrel vindt jaarlijks plaats  in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. BSV-voorzitter John Berends - per 6 februari Commissaris van de Koning in de provincie Gelderland - opende de Burgemeestersborrel met een hartelijk welkom en leidde het thema van de middag in.

Rien Fraanje, secretaris-directeur van de Raad voor het Openbaar Bestuur en voormalig directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA, hield een lezing over

‘Nieuwe scheidslijnen in de samenleving en de rol van de burgemeester daarbij’.

Jan Dirk van der Borg, landelijk coördinator van de BSV, leidde vervolgens de paneldiscussie. In het panel namen naast Rien Fraanje, ook José van Egmond (burgemeester van Reimerswaal) en Harry van der Molen (Tweede Kamerlid) plaats. Er was gelegenheid voor discussie met de zaal.

Natuurlijk kwam ook de aanstellingsprocedure van de burgemeester aan de orde. Een onderwerp dat fundamentele discussie verdient. Belangrijk in deze discussie is dat de burgemeester zijn onafhankelijkheid - ook in een nieuw systeem- behoudt.

Er is een expertisenetwerk opgericht om hier verder over na te denken.

Na de traditionele foto is het tijd voor het diner - met speech van scheidend partijvoorzitter Ruth Peetoom. Inhoud én ontmoeting staan bij de Burgemeestersborrel tenslotte centraal.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.