12 oktober 2016

Ton Rombouts: investeer in onderwijs, cultuur en sport

Wat kunt u, als CDA-volksvertegenwoordiger of bestuurder, met thema's als cultuur, sport en onderwijs? De CDA Bestuurdersvereniging wil u graag wijzen op het nieuwe rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP): Sport en cultuur, Patronen in belangstelling en beoefening. Het geeft een actueel beeld van de betrokkenheid bij uiteenlopende sportieve en culturele activiteiten. De publicatie van het SCP concentreert zich op de betekenis van sport en cultuur in het dagelijks leven. Omdat veel mensen in hun vrije tijd plezier beleven aan sport en cultuur is het zeker de moeite waard.

Burgemeester Ton Rombouts (CDA) is al jaren bezig met het benadrukken van het belang van cultuur, sport en onderwijs. In zijn maidenspeech in de Eerste Kamer (2 februari 2016) betoogt hij dat een stad die investeert in onderwijs, sport en cultuur uiteindelijk ook een economisch succesvolle stad zal zijn. Bovendien zal het een veiligere stad worden. Rombouts stelt dat hij als burgemeester de afgelopen decennia heeft geleerd dat als je op die drie terreinen stevig investeert, je het als stad beter doet dan steden die op die terreinen in mindere mate investeren. Je krijgt er een sterkere economie van en je hebt minder last van criminaliteit. Het is een waarneming van een burgemeester, die wordt onderbouwd door nationaal en internationaal onderzoek.

Een diploma is het beste gif tegen werkloosheid. Op zijn beurt is sport het beste gif tegen rondhangen, niks doen, vandalisme en criminaliteit. En als een stad al zijn jongeren, zowel autochtoon als allochtoon, ook in aanraking weet te brengen met enige vorm van cultuur - als het kan meerdere vormen - dan is dat naar Rombouts mening het beste gif tegen uitsluiting, discriminatie, intolerantie en disrespect. Een goed boek, een indringend toneelstuk, een aangrijpende film, een ontroerende gedicht en een protestsong leveren stof voor jong en oud tot nadenken en nieuwe inzichten. Rombouts verteld dat de Vlaamse actrice Simone Milsdochter hem ooit het volgende voorhield. Ze zei dat je de mensen niet moet vertellen wat cultuur hen kan brengen, maar wat cultuur hen kan afpakken: hun onterechte vooroordelen, hun angst voor het vreemde en de vreemdeling en hun te starre blik op de wereld.

Rombouts haalt ook Louise Fresco aan. Zij schreef dat cultuur vensters opent op morele dilemma's. Wie nooit in aanraking komt met literatuur of theater, heeft geen idee van de grote vraagstukken waar individuen en samenlevingen in de geschiedenis voor hebben gestaan. Macht, liefde, corruptie en onbaatzuchtigheid komen in cultuur op indringende wijze tot leven, zo schrijft zij. Het verschaft kinderen een morele bagage die hen op hun levenspad zal begeleiden als zij op jonge leeftijd in aanraking worden gebracht met cultuur. Morele vorming of, zoals Schiller het noemde, Bildung, civil courage en vorming van moedige burgers zijn broodnodig in de samenleving van vandaag, die doordrenkt is met angst.

Ton Rombouts is burgemeester van 's-Hertogenbosch. Rombouts is sinds 9 juni 2015 Eerste Kamerlid voor het CDA. De maidenspeech van Ton Rombouts in de Eerste Kamer is te lezen op:  https://www.eerstekamer.nl/plenair/20160202/rombouts_5. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.