12 mei 2015

CDA Enschede stelt vragen over VOG in de zorg

Helaas horen wij in het landelijk nieuws steeds vaker dat een medewerker/medewerkster die bij een cliënt komt om zorg te verlenen (huishoudelijke hulp/verpleging) niet alleen begaan is met de cliënt maar het ook gemunt heeft op zijn/haar persoonlijke bezittingen (sieraden en/of geld). Of zelfs zoveel vertrouwen bij de cliënt weet te wekken dat deze zijn of haar pincode afgeeft met soms alle gevolgen van dien.

Uit onderzoek blijkt dat deze medewerkers vaak al eerder in de fout gegaan zijn bij een andere instelling of zelfs instellingen. Daar worden ze dan ontslagen maar hij of zij solliciteert bij de volgende instelling en er volgt wederom herhaling. Dit had eenvoudig voorkomen kunnen worden door van deze medewerker een VOG (verklaring omtrent het gedrag) te vragen. Het CDA weet dat een aantal instellingen in Enschede deze VOG verplicht stelt bij al haar medewerkers.

Het CDA heeft echter de volgende vragen:
● Heeft u hiervan in Enschede (diefstal bij cliënten) al meldingen ontvangen? Zo ja hoeveel?
● Zijn er door de gemeente Enschede afspraken gemaakt met de instellingen (waarmee de gemeente Enschede contracten heeft gesloten) waarbij het voor deze instellingen verplicht is om voor al haar medewerkers een VOG aan te vragen? Zo nee waarom niet?
● Om te voorkomen dat een medewerker vervolgens solliciteert in een andere gemeente, zou het volgens het CDA verstandig zijn om deze afspraken ook in regionaal verband (alle 14 Twentse gemeenten) te maken. Zijn deze afspraken al gemaakt? Zo nee waarom niet en/of heeft u voornemens deze afspraken gezien recente landelijke voorvallen alsnog te maken?

Eric van der Aa, Raadslid CDA Enschede

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.