26 augustus 2016

Liesbeth Spies: “De burgemeester is van en voor iedereen”

Interview met Liesbeth Spies, burgemeester van Alphen aan den Rijn, door Rianne Wijmenga voor het Katern van CDA Zuid-Holland.

Sinds anderhalf jaar is CDA-politica Liesbeth Spies burgemeester van Alphen aan den Rijn. Burgemeester zijn in de stad waar ze geboren en getogen is, vindt ze nog iedere dag een cadeau. Maar het was ook een bewogen periode door het ongeluk met de Koningin Julianabrug. Wat is er nu zo leuk aan het ambt van burgemeester en wat komt er allemaal op je af in een crisissituatie? Een interview met burgemeester Spies over haar werk, haar stad en de politiek.

Wat bevalt u het meest aan burgemeester zijn?
Liesbeth Spies: "Het ambt van burgemeester is heel gevarieerd. Als burgemeester ben je 'van en voor iedereen'. Ik geniet van de contacten met mensen die soms over grote en algemene dingen gaan, zoals de toekomst van de gemeente. Maar vaak ook heel concreet over dingen in de eigen woonomgeving of voorzieningen die mensen van de gemeente willen ontvangen. Daarnaast is het aspect van openbare orde en veiligheid spannend en confronterend, omdat je soms besluiten moet nemen die niet iedereen kan waarderen."

Alphen aan den Rijn is veel in het nieuws geweest door de Koningin Julianabrug. Wat is er allemaal op u afgekomen omtrent de brug?
"Het ongeluk met de Koningin Julianabrug was een akelig ongeluk waarbij mensen en ondernemers ineens hun thuis en winkel kwijtraakten. Gelukkig zijn er geen mensen gewond geraakt of overleden. Op zo'n moment is de burgemeester eerstverantwoordelijk om leiding te geven aan werkzaamheden van hulpdiensten. Dat betekende voor mij terugkomen van vakantie, terwijl mijn vakantie pas die dag was begonnen!"

"We hebben geprobeerd de mensen die direct geraakt waren door het ongeluk zo goed mogelijk op te vangen en te ondersteunen bij alles wat er na het ongeluk nog moest gebeuren. Daarbij hoorde voor mij ook het beantwoorden van vragen van de pers die zeker de eerste dagen na het ongeluk massaal aanwezig was."

"Op dit moment zijn we gelukkig zo ver dat de brug bijna hersteld is. We hopen dat de brug in de tweede helft van juni weer in gebruik genomen kan worden. Veel Alphenaren kijken daar zeer naar uit. Het scheelt voor veel mensen een behoorlijk stuk omrijden."

Hoe heeft u alle media-aandacht voor Alphen aan den Rijn ervaren?
"De media-aandacht was erg groot, zeker de eerste dagen na het ongeluk. Ook voor het herstel van de brug en het opnieuw inhijsen van het brugdek was veel belangstelling. Het is voor mij als burgemeester heel behulpzaam geweest dat ik niet voor het eerst met zoveel media te maken had. Van groot belang daarbij is in elk geval dat je duidelijk je eigen koers bepaalt en een helder verhaal hebt."

"Natuurlijk wil je als burgemeester liever dat je gemeente op een andere manier in het nieuws komt. Alphen aan den Rijn heeft zoveel meer te bieden. We hebben een heel aantrekkelijk stadshart, je kunt hier geweldig wonen. We liggen midden in het Groene Hart waar je prachtig kunt varen, fietsen en wandelen en mooie parken als Archeon en Avifauna kunt bezoeken."

Bij een onderwerp als de bruggen heeft u niet alleen met de gemeente te maken, maar ook met andere politieke niveaus. Hoe ervaart u uw rol hierin?
"Iedere gemeente heeft belang bij goede relaties met omliggende gemeenten en andere overheden. Dat geldt bijvoorbeeld in crisissituaties waarin gemeenten uit de regio hand- en spandiensten verlenen. Ook zijn vaak meer overheden verantwoordelijk voor maatschappelijke vraagstukken. Dan is het van groot belang dat je elkaar kent en elkaar weet te vinden. Mijn voordeel is dat ik zowel op provinciaal als op nationaal niveau actief ben geweest. Ik ken veel mensen en weet hoe het bij andere overheden en in de politiek werkt. Dat is behulpzaam bij het werk als burgemeester."

Als burgemeester staat u nu boven de partijen. Wat mist u aan het zijn van politicus?
"De burgemeester is van en voor iedereen, en staat boven de partijen. Dat betekent dat je soms terughoudend bent met het innemen van standpunten die politiek gevoelig liggen. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad over tal van onderwerpen die voor Alphen aan den Rijn van belang zijn. Het is mijn taak als burgemeester om ervoor te zorgen dat alle argumenten gewisseld kunnen worden en dat alle informatie die nodig is om tot een afgewogen besluit te kunnen komen gedeeld is."

Wat zijn uw ambities voor de komende tijd als burgemeester van Alphen aan den Rijn?
"Ik hoop nog lang burgemeester van Alphen aan den Rijn te mogen zijn. De gemeente is nog erg 'jong'. Na de herindeling Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude hebben we echt nog wel een paar jaar werk om dat gevoel van 'samen' te laten groeien. We zijn nog maar net begonnen met nieuwe taken binnen het sociaal domein. In het fysieke domein komt de uitdaging om met de Omgevingswet aan de slag te gaan snel op ons af. Verder hoop ik de komende periode samen met de gemeenteraad te investeren in de relatie met onze inwoners. Zodat iedereen trots kan zijn op de gemeente waarin ze wonen."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.