22 december 2021

Capaciteit RWZI Rijen in verband met nieuwbouwwijk "Tussen de Leijen"en Wijkevoort

Op 16 november hebben de fracties van Natuurterreinen en het CDA  vragen aan het Dagelijks Bestuur gesteld over de capaciteit van de RWZI te Rijen in verband met nieuw influent Wijkevoort in Tilburg en nieuwbouwwijk Tussen de Leijen in Rijen. Het Dagelijks Bestuur heeft de vragen behandeld in onze vergadering van 7 december 2021 en besloten  als volgt te antwoorden.

1. Zit de RWZI Rijen op dit moment aan zijn maximum capaciteit?

Antwoord: Er zijn twee manieren om naar capaciteit te kijken: de hydraulische capaciteit (m3/h) (de hoeveelheid water) en de biologische capaciteit (vervuilingseenheden/de hoeveelheid vuil). Bij regenweer kunnen we niet meer verpompen wat we nu doen naar RWZI Rijen. Bij droog weer is de hydraulische capaciteit meer dan groot genoeg. Tijdens regenweer vult de riolering zich. Tijdens en na de bui wordt het afvalwater en regenwater naar de RWZI gepompt. Als er veel regen valt kan het regenwater met afvalwater uit het riool overstorten naar het oppervlakte water. Hoe vaak dit gebeurd hangt af van hoeveelheid regen, aangesloten verhard oppervlak, bergingscapaciteit riolering en pompcapaciteit. Sinds de bouw van RWZI Rijen is deze meerdere malen aangepast. Zo worden er chemicaliën gedoseerd zodat er meer afvalwater gezuiverd kan worden en hiermee de biologische capaciteit van de zuivering toeneemt. Daardoor is er nog voldoende capaciteit om aan de huidige lozingseisen te voldoen. Binnenkort start een onderzoek hoe RWZI rijen en de bijhorende waterketen voor in de toekomst optimaal kan functioneren.

2. Is er voldoende capaciteit om het extra afvalwater van beide bestemmingsplan gebieden te zuiveren?

Antwoord: In beide ontwikkelingen wordt het regenwater en het huishoudelijk afvalwater gescheiden ingezameld en afgevoerd. Alleen het afvalwater gaat naar de RWZI Rijen. Het regenwater wordt volgens de principes van vasthouden-bergen-afvoeren in het oppervlakte watersysteem verwerkt. Het aanbod huishoudelijk afvalwater van Wijkevoort zal maximaal 100 m3/h zijn en van Tussen de Leijen betreft het ca. 8 m3/h. Met namen de belasting van Wijkevoort is aanzienlijk ten opzichte van huidige droog weer aanvoer ( ca. 800 m3/h). Dit zal niet tot problemen leiden bij droog weer. Bij regen kan er eerder rioolwater overstorten naar het oppervlakte water. Dat is niet goed voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. In het algemeen maken we afspraken dat de gemeente maatregelen neemt om extra overstorten te voorkomen. Dit kan door te zorgen dat er minder regenwater in het riool komt (afkoppelen)

3. Heeft het waterschap inderdaad al ingestemd met de aansluiting van beide projecten?

Antwoord: Wettelijk gezien zijn waterschap en gemeente verplicht om samen te zoeken naar de beste oplossing voor de inzameling en verwerking van huishoudelijk afvalwater. Het waterschap is bij beide plannen betrokken waarbij de capaciteit van de RWZI en de bijbehorende infrastructuur aan orde is geweest. Voor het plan van Tussen de Leijen heeft de capaciteit van de RWZI of de bijbehorende infrastructuur geen aanleiding gegeven om bij de watertoets opmerkingen hierover te maken. -2- Bij de wens van gemeente Tilburg om Wijkevoort aan te sluiting op de transportleiding naar RWZI Rijen zijn hiervoor de mogelijkheden onderzocht. Hierbij is gebleken dat de er enkele aanpassingen noodzakelijk zijn in de infrastructuur waarvoor gemeente Tilburg financieel aan de lat staat. Voor het voorkomen van extra overstorten zijn we als waterschap samen met gemeente Tilburg en Gilze en Rijen in overleg. Dit kan kansen bieden om in gemeente Gilze en Rijen versneld af te koppelen

4. Indien er niet voldoende capaciteit is, hoe wordt dit dan opgelost en hoe lang duurt het voordat er voldoende capaciteit is?

Antwoord: Dit is niet aan de orde.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.