14 maart 2019

CDA wil Waterberging Mortelbeek te Zundert aanpassen

Het CDA Waterschap Brabantse Delta heeft een werkbezoek gebracht aan de waterberging Mortelbeek. Deze waterberging is destijds door het waterschap aangelegd om in geval van grote wateroverlast de gemeente Breda te ontzien. De waterberging en de inlaat blijken te  hoog te liggen. 

Het CDA wil graag dat de waterberging aangepast wordt zodat deze nuttig wordt voor Zundert zelf. Daarom dringen  Hans Peter Verroen (Lijsttrekker CDA en DB-lid Brabantse Delta) en Alwijn ten Cate, de nummer 2 op de lijst en sterk regionaal betrokken, aan op actie!

Uitgezocht moet worden of er een “mee-stromende waterberging” van de Mortelbeek gemaakt kan worden, waarbij de huidige dijk en de waterberging zelf afgegraven wordt.

Òf dat er éénmalig geïnvesteerd wordt in een pompinstallatie zodat de huidige berging ingezet kan worden om preventief water in te pompen in natte tijden. Dat water wordt dan vastgehouden en bij droogte worden gebruikt. En dát is goed om in te spelen op zowel ‘hoos-buien’ als langere perioden van droogte, die het gevolg zijn van klimaatverandering.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.