24 juli 2020

Droogte en rogge

Alwijn ten Cate is onze man in het waterschap. Hij vertelt in dit artikel hoe hij mensen in Baarle Nassau bezoekt en hoort van mooie lokale initiatieven. Zoals het verbouwen van Rogge dat weer door een lokale destilleerderij in Baarle-Nassau voor Whisky en Genever wordt gebruikt. 

Rogge geschikt voor droge zandgronden

In mijn verkiezingsbelofte heb ik aangegeven dat ik spreekuren zou gaan geven. Door COVID-19 komt dit niet echt van de grond. Dat betekent niet dat ik niet in Baarle-Nassau en Alphen-Chaam kom. Als mensen mij bellen of mailen dan reageer ik altijd en vaak ga ik even langs. Ook neem ik weleens zelf het initiatief. Zo ben ik begin juli bij iemand geweest die rogge in Baarle-Nassau verbouwd. Hij vertelde mij dat hij in de droge periode minder hoefde te beregenen omdat dit gewas het op zich goed op de droge zandgrond doet. Dit sprak mij zeer aan want als waterschap proberen we zoveel mogelijk water in het gebied vast te houden en proberen we van alles om iets tegen de droogte te doen. Soms een ander gewas verbouwen is dan misschien voor een aantal mensen een idee  

Werkt het verbouwen van rogge

Vroeger werd er in Nederland meer rogge verbouwd maar tegenwoordig niet meer. Dat komt omdat het verbouwen hiervan wel een leuk idee is maar de productiekosten in Nederland liggen vele malen hoger dan in het buitenland. Dit betekent dat je normaal gesproken niet uit de kosten komt als je rogge verbouwd vertelde hij mij. Hij kon dit echter well omdat een lokale destilleerderij graag lokaal geproduceerde ingrediënten gebruikt. Zij betalen dan ook iets meer maar kunnen de gewenste lokale ingrediënten gebruiken. Rogge gebruiken ze voor het maken van Whisky en Genever. Mensen kopen graag producten van een lokale oorsprong en daarom kan de lokale destilleerderij er ook iets meer voor vragen. Daarnaast heeft het ook nog eens het voordeel dat er minder CO2 uitstoot is want de ingrediënten hoeven niet van ver te komen. Als ik me vanuit mijn rol als algemeen bestuurder dit soort initiatieven kan ondersteunen doe ik dat graag. Ook kom ik met plezier langs want alleen door dit te doen leer ik veel en hoor ik wat er speelt. Ik hoop dat ik zo mijn werk voor de inwoners beter kan doen. 

Voor vragen of opmerkingen kunt u mij altijd bellen of mailen via 0615 035 807 of [email protected].

Alwijn ten Cate,

Algemeen bestuurslid Waterschap Brabantse Delta namens CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.