19 oktober 2021

EVZ De Bleekloop

ln 2017 is bij de renovatie van de golfbaan met het Waterschap Brabantse Delta en de gemeente Bergen op Zoom afgesproken om de Bleekloop weer te laten meanderen. Dit komt onder andere de waterhuishouding in de omgeving ten goede. Ook werd afgesproken De Bleekloop om te vormen tot een EVZ. De renovatie van de golfbaan is met succes afgerond in 2019 en de EVZ is gerealiseerd. Golfclub Wouwse Plantage organiseerde dit jaar een open dag voor belangstellenden voor de EVZ.

Op zondag 17 oktober jl. mocht ik namens Waterschap Brabantse Delta deze excursie bijwonen. Bestuurslid Cari Kahn heette de groep welkom. Samen met fotograaf en filmer Jan de Bont leidden zij de groep bezoekers rond. Mooi om te horen en te zien met eigen ogen hoe goed deze EVZ is aangelegd. En hoe goed de greenkeepers de EVZ ook onderhouden. Waterschapsmedewerkers geven advies hoe de natuur het beste kan worden gestimuleerd.

Interessant om te zien hoe de EVZ ook in het golfparcour is geïntegreerd: Daar waar de bal “in the rough” van de EVZ zit, staan er bordjes dat de bal er niet mag worden uitgehaald. Zodoende wordt de natuur niet verstoord.

Om de Bleekloop geschikt te maken voor zoveel mogelijk diersoorten, dient er voldoende variatie aanwezig te zijn. Denk hierbij aan ‘horizontale variatie’ zoal bv inhammen, microklimaat en ‘verticale variatie’ met nattere en drogere delen. Plaatselijk is de voedselrijke bovenlaag verwijderd. Ook zijn er enkele poelen aangelegd, waar amfibieën kunnen leven.

Dit EVZ-traject wordt getypeerd als ‘een nat kralensnoer’. Dat kralensnoer is een 10 tot 25 meter brede ecologische verbindingszone die kleinschalige landschapselementen en naturgebieden met elkaar verbindt. Die bouwstenen zijn natuurvriendelijke oevers, poelen en bloemrijk grasland. Veel doelsoorten kunnen zich hier vestigen.

Jan de Bont fotografeert hier veel en kan er enthousiast over vertellen. Automatisch natuurcamera’s registreren unieke beelden, die ook op beeldschermen in de Golfclub worden vertoond.

Al met al was het een prachtige rondleiding en aan het einde heb ik als bestuurder Waterschap Brabantse Delta mijn dank en waardering overgebracht aan bestuur Golfclub Wouwse Plantage  en hun fotograaf.

Tot slot nog enkele beelden.

Hans Peter Verroen

DB-lid Waterschap Brabantse Delta, oa. portfeuillehouder Natuur

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.