15 juni 2020

Gilzewouwerbeek voor waterberging en droogtebestrijding

Alwijn ten Cate zit in het algemeen bestuur van het waterschap. In dit artikel breekt hij een lans voor de Gilzewouwerbeek. Hij wil dat de beek een natuurlijke(re) loop krijgt en dat de natuur in het beekdal zich kan ontwikkelen. Hij omarmt daarmee het initiatief van Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen (NLGR), die hier al langer voor pleit. Het waterschap moet bijdragen aan de ontwikkeling van de Gilzewouwerbeek, omdat die belangrijk is voor de natuur én voor waterberging en droogtebestrijding. 

Verkiezingsbelofte

Drie weken geleden heb ik geschreven dat het belangrijk is om water in een gebied vast te houden. Zeker nu het weer steeds droger wordt. De NLGR heeft hiervoor een goed plan. Door de Gilzewouwerbeek en de natuur daaromheen meer ruimte te geven, kan water in het gebied beter weg. Al in februari 2019 ben ik met de NLGR bij de Wouwerbeek gaan kijken. Ik heb toen het initiatief omarmd en als verkiezingsbelofte opgenomen. Sindsdien heb ik me er bij het waterschap hard voor gemaakt en het ziet er naar uit dat het waterschap nu inderdaad financieel en anderszins aan het initiatief gaat bijdragen.

 

Water bergen en droogtebestrijding

Het idee is om de beek meer te laten door het landschap te laten slingeren (meanderen). Daarnaast worden poeltjes aangelegd en wordt het beekdal verbreed. Dit zorgt ervoor dat water beter kan worden vastgehouden. Ook het stimuleren van de natuur in het beekdal zorgt hiervoor. Bij hevige regenval kan er zo meer water in de beek en het beekdal geborgen worden, wat de wateroverlast zal verminderen, niet alleen in onze gemeente maar bijvoorbeeld ook in Breda. De huidige weersextremen, van droogte aan de ene kant naar hevige regenval in korte tijd aan de andere, dwingen ons om goed te kijken naar hoe we ons water managen. Robuuste oplossingen zijn nodig, voor nu en in de toekomst. Klimaatverandering raakt ons allemaal, mens en natuur. De Gilzewouwerbeek in een prachtig voorbeeld van hoe het anders kan. Voor dit soort initiatieven zet ik mij graag in! Voor vragen of opmerkingen kunt u mij altijd bellen of mailen via 0615 035 807 of [email protected].

 

Alwijn ten Cate,

Algemeen bestuurslid Waterschap Brabantse Delta namens CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.