10 maart 2020

Hans Peter Verroen in Roosendaalse Bode over betere leefomgeving planten en dieren

 

Waterschap werkt aan betere leefomgeving planten en dieren

dinsdag 10 maart 11:12 - 2020 

ROOSENDAAL - Waterschap Brabantse Delta wil de leefomgeving van planten en dieren verbeteren en daarom is het partner geworden van het 'Deltaplan Biodiversiteitsherstel’. De komende maanden staat het opstellen van een actieplan voor het verbeteren van de biodiversiteit op het programma. Daarbij legt het waterschap de nadruk op de kansen die het onderhoud aan oevers en dijken biedt voor het versterken van flora en fauna.

Om regenwater zo goed mogelijk af en aan te voeren, maait het waterschap bijvoorbeeld de oevers van sloten, beken en rivieren. Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel is een stimulans om meer mogelijkheden te onderzoeken, te innoveren en kennis te delen met andere partners. Het waterschap moedigt grondeigenaren aan die sloten door of langs hun gronden hebben liggen om tijdens hun onderhoud ook rekening te houden met de biodiversiteit.

Hans Peter Verroen: “Het waterschapswerk is van belang voor mens en natuur. Met dit partnerschap van het ‘Deltaplan Biodiversiteitsherstel’ geeft het waterschap invulling aan de afspraak in het bestuursakkoord. Hiermee willen we ons extra inzetten voor de biodiversiteit, bovenop wat we hieraan al doen. De kennis hierover willen we graag met anderen delen.”

Leefgebied voor vissen vergroten
Waterschap Brabantse Delta werkt al veel aan het verbeteren van de leefomgeving van planten en dieren. Er zijn al veel stuwen in het werkgebied van het waterschap aangepast zodat vissen langs de stuwen kunnen zwemmen. In 2020 start het waterschap een project om vissen makkelijker langs nog meer stuwen en gemalen te laten zwemmen.

Bee Deals
Het waterschap werkt ook actief mee aan de Bee Deals en het initiatief ‘bijenlandschap’. Binnen het ‘bijenlandschap West-Brabant’ voert het waterschap bijvriendelijk beheer van grasland in eigen onderhoud uit. Dit regelt het waterschap ook voor de bermen die in onderhoud zijn bij gemeenten. Hiervoor stelt het waterschap dit jaar nog een maaibestek op dat vanaf volgend jaar uitgevoerd wordt.

Sinusmaaien
Het verbeteren van het insectenbestand is een belangrijk doel van het maaien van dijken in willekeurige patronen. Dit heet ‘Sinusmaaien’. Deze maaiwijze bevordert de groeistadia van de grassen en andere begroeiing op de dijk. Ook bij de uitvoering van gebiedsprojecten werkt het waterschap aan verbetering van de natuur.

Ambitie Deltaplan Biodiversiteitsherstel
"Biodiversiteit in Nederland herstelt zich niet vanzelf. Het vraagt om een systeemverandering die om samenwerking vraagt. Met boeren, terreinbeheerders, particulieren, onderzoekers en overheden. De ambitie van het Deltaplan is om het biodiversiteitsverlies in Nederland om te buigen naar biodiversiteitsherstel." Waterschap Brabantse Delta deelt deze ambitie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.