31 oktober 2022

Nota biodiversiteit vastgesteld

Op 26 oktober 2022 heeft het Algemeen Bestuur na behandeling door Dagelijks Bestuurslid Alwijn ten Cate de nota biodiversiteit vastgesteld. Het CDA is hier blij mee omdat biodiversiteit essentieel is voor onze kwaliteit van leven. Met deze nota wordt handen en voeten gegeven aan het behouden en herstellen van biodiversiteit. Dit is goed voor water, natuur, klimaat, stikstof, bodemopgave en voedselzekerheid). Gezonde en veerkrachtige ecosystemen (natuur) hebben een groter potentieel om klimaatverandering te bestrijden en bieden daarnaast nog talloze andere onschatbare voordelen (bv. schoon water, recreatie, bestuivers voor gewassen en plantmateriaal om gewassen te veredelen). Tegelijkertijd heeft klimaatverandering ernstige gevolgen voor biodiversiteit. Door slim gebruik te maken van biodiversiteit en deze in samenhang te zien met andere opgaven, biedt biodiversiteit het waterschap kansen om haar ambitie voor een klimaatbestendig en veerkrachtig waterlandschap te realiseren.

Dit koppelen van biodiversiteit aan andere opgaven van het waterschap wordt bereikt door een natuurinclusief denken en doen (ook wel nature-based solutions genoemd). Hierbij wordt de kracht van de natuur gebruikt voor het oplossen van problemen in watermanagement. Denk bijvoorbeeld aan de Marker wadden (waterkwaliteit), Westerlijke langstraat (waterkwantiteit) of grienden voor dijken voor het reduceren van de golfslag (waterveiligheid). Deze natuurlijke oplossingen leiden tot veerkrachtige en duurzame oplossingen, die kunnen meegroeien met de constante veranderingen in de omgeving.

Voor het waterschap bestaat het herstellen van biodiversiteit dus uit zowel het herstellen en beschermen van soorten en ecosystemen en de daarbij behorende natuurlijke processen als het koppelen van biodiversiteit aan andere opgaven van het waterschap. Om deze transitie op gang te brengen en het natuurinclusief denken en doen te faciliteren en verder te ontwikkelen binnen het waterschap is er in de nota het volgende opgenomen:

➢ Opzetten van een interne denktank voor biodiversiteit. De denktank verzameld intern en extern de kennis en kunde over het onderwerp biodiversiteit, houdt bij waar we als waterschap mee bezig zijn voor biodiversiteit, signaleert kansen, ontwikkeld intern het natuurinclusief denken en doen, maakt de koppeling tussen de opgaven, fungeert als vraagbaken voor het onderwerp en ontwikkeld en versterkt de samenwerking met anderen. Deze denktank bestaat uit vertegenwoordigers uit de relevante processen en vormt een centrale plek binnen de organisatie.

➢ Keuzes voor ruimtelijke inrichting worden gebaseerd op zeven leidende principes. Biodiversiteit is een kans om de verschillende maatschappelijke opgaves te verbinden (klimaat en energieopgave, verduurzaming langbouw). Zo kan natuur een onderdeel zijn van de oplossing om klimaatverandering tegen te gaan. Dat betekent dat biodiversiteit een sterkere centrale positie binnen onze organisatie moet krijgen om deze integratie te verbeteren. Om sturing te geven in de keuzes omtrent ruimtelijke inrichting richting het vervlechten van de opgaves, zijn zeven principes opgesteld.

1. Natuurinclusief staat aan de basis Oplossingen komende vanuit het natuurlijke systeem worden zoveel mogelijk mee afgewogen.

-2-2. Gebiedsgerichte aanpak Door een gebiedsgerichte aanpak van biodiversiteitsherstel kan natuurherstel worden verbonden aan andere opgaves in dat gebied (meekoppelen), zoals verduurzaming van de landbouw, energieopgave, woningbouwopgave en klimaatadaptatie.

3. Water en bodem zijn sturend Het natuurlijke systeem is uitgangspunt voor de oplossingen die worden aangedragen. Het bodemtype en de watersystemen zijn bepalend voor de ruimtelijke inrichting.

4. Elke druppel telt: water van bron tot monding vasthouden, bergen, afvoeren Om de biodiversiteit en kwaliteit van de natuurlijke omgeving te vergroten en elke druppel water optimaal in te zetten, moet het watermanagement van Brabantse Delta gericht zijn op het maximaal vasthouden, benutten, bergen en dan pas afvoeren van water.

5. Sterkere positie van waarde van natuur bij economische en politieke afwegingen Om substantiële stappen te kunnen zetten naar een natuurinclusieve samenleving, moet het natuurbelang volwaardig meetellen in de economische en politieke besluitvorming. Daarnaast kunnen nieuwe verdienmodellen ook kansen creëren, bijvoorbeeld het concept ‘payment for ecosystem services’.

6. Grens-ontkennend samenwerken De natuur stoort zich niet aan door de mens ingestelde administratieve grenzen. Ook het onderscheid Rijkswater en regionaal water is planten en dieren onbekend. Grens-ontkennend samenwerken (incl. de Vlaamse partners) is nodig voor het wegnemen van barrières voor biodiversiteitsherstel.

7. Toepassen van voortschrijdend inzicht Al doende leren we.

Voor meer informatie en de livestream van het Algemeen Bestuur van 26 oktober 2022 Zie: Agenda BrabantseDelta - Algemeen Bestuur 2019-2023 Besluitvormend woensdag 26 oktober 2022 19:00 - 22:00 - iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.