02 juli 2020

Spreektekst voorkeursalternatieven, motie en stemverklaring dijkversterking Haagse Beemden en Drimmelen

Geacht AB,

Vandaag liggen een aantal voorkeursalternatieven in het kader van verbeteringsplan Regionale Keringen voor. De portefeuillehouder is er wat betreft het CDA in geslaagd met betrokkenen voor Haagse Beemden, Markkant 1,2 en 3 goede alternatieven neer te leggen. Markkant 1 en 2 zijn zelfs goedkoper geworden dan het oorspronkelijke alternatief van 18 december jl.

Het VKA Bastion is een geval apart en eigenlijk ook niet. Gemeenten hebben soms  andere prioriteiten dan het Waterschap. Er wordt soms toegestaan om buitendijks te bouwen en dit komt dan in de knel met de waterveiligheid. Zo ook hier in Drimmelen maar daar is deze niet uniek. Ik noem hierbij bijvoorbeeld de bouw in uiterwaarden terwijl de rivier de ruimte moet kunnen hebben. Zelfs vandaag de dag worden er nog dergelijke plannen gemaakt. Als er dan problemen komen mag het Waterschap het oplossen en geven veel gemeenten financieel niet thuis. Zo ook in Drimmelen. Waterveiligheid, natuur, bewoners en waterkwaliteit zijn dan de dupe.

Ook als waterschap hebben we een verantwoordelijkheid hier. Hebben we in alle gevallen een goede watertoets uitgevoerd,  en hebben wij de gemeente bij de bestemmingsplannen goed gewaarschuwd? Bij de Omgevingswet is het heel erg belangrijk om in het kader van de omgevingsvisie en omgevingsplannen hier  erg alert op te zijn.  Aan onzorgvuldigheid  over buitendijks bouwen moet een einde komen, en ik  roep hierbij de gemeenten op tot zorgvuldig handelen,  en roep ons Waterschap op, zeker bij implementatie van de Omgevingswet en de daarbij behorende omgevingsvisie extra op te letten. Dit is eigenlijk het allerbelangrijkste signaal wat ik vandaag wil afgeven. Kan de portefeuillehouder Omgevingswet toezeggen hier extra aandacht voor te hebben?

Dan nu weer terug naar vandaag en de gevolgen als er toch gebouwd wordt. Wanneer het voorkeursalternatief Bastion wordt aangenomen is de Waterveiligheid geborgd. Dat is uiteraard het belangrijkste maar een EVZ gaat er aan en bewoners zijn de dupe. Hoewel deze laatste mogelijk wel kunnen leven met het gelijk op hoogte aanleggen zie 3.2. Bovendien is er een groot risico dat de dijkversterking  niet voor 2023 gerealiseerd wordt.

Voor het CDA is het verkiezingsprogramma leidraad voor het handelen. Hierin is voor een dergelijk voorstel opgenomen dat:

  • De inrichting van het watersysteem benut moet worden voor een maximaal profijt van belanghebbenden als voor het welzijn van de inwoners, dit geldt zowel voor het bebouwde gebied als ook in het buitengebied
  • Dijkversterking en ruimte voor de rivieren hebben de hoogste prioriteit. Bij realisatie wordt maximaal gebruik gemaakt van meekoppelkansen voor mens en natuur. Daarom worden inwoners en belanghebbenden hierbij actief betrokken
  • Maximaal inzetten op innovatieve technieken bij dijkversterking
  • Het verbeteringsplan Regionale Keringen wordt zodanig uitgevoerd, dat bijtijds aan de norm wordt voldaan.
  • De natte ecologische verbindingszones met voorrang moet worden uitgevoerd

We zijn meerdere keren in het gebied geweest en hebben met veel belanghebbenden en bewoners gesproken. Wij denken dat we bovenstaande allemaal kunnen realiseren met het alternatief van een glazen kering. Daarom hebben we het voornemen staande de vergadering een motie hierover in te dienen. De tekst is als volgt:

Voorgenomen motie glazen kering Bastion

Het algemeen bestuur van Waterschap Brabantse Delta, in vergadering bijeen op woensdag 1 juli 2020, behandelende Vaststellen voorkeursalternatieven Verbetering Regionale Keringen -

Mark Dintel Vliet,

In aanmerking nemende:

· Het van belang is dat dit dijkversterkingsproject voor 2023 gereed is;

· We een innovatief waterschap willen zijn:

· Burgerparticipatie van groot belang is;

· Waterveiligheid altijd voorop moet staan.

Constaterende dat:

· de burgerparticipatie over het algemeen in dit project goed verloopt en dat er bij alle voorkeursalternatieven met de belanghebbenden overeenstemming, behalve Drimmelen Bastion;

· een dergelijke procedure veel geld en tijd zal kosten;

· de bewoners een alternatief hebben voorgesteld zijnde de glazen kering;

· deze kering waterveilig is;

· deze kering duurder is.

· Markant strekking 1 + 2 volgens het huidige voorstel goedkoper is;

· Het toeristische karakter van de gemeente Drimmelen door middel van een glazen kering vergroot wordt;

· De huidige EVZ, model moeraszone, door de aanleg van een glazen kering behouden blijft. In het voorliggende voorstel is dat niet het geval;

Spreekt uit:

het Voorkeursalternatief Bastion niet vast te stellen, 

En verzoekt het DB: 

om een voorstel te formuleren met een glazen kering;

en: gezien de door de gemeente Drimmelen in het verleden vastgestelde bouwlocaties, de gemeente nogmaals te verzoeken hieraan financieel bij te dragen.

en gaat over tot de orde van de dag 

Voordat we deze daadwerkelijk indienen horen graag wat de andere fracties hiervan vinden. Dit om de vergadering zo kosteneffectief en efficiënt als mogelijk te laten voorlopen. Over de kosten van AB vergaderingen heeft de fractie ons Water/ Waterbreed ook vragen gesteld en daar is het CDA gevoelig voor.

Tot slot nog een woord over een gemeente die begrijpt dat als de gemeente wensen heeft ze moeten bijdragen. Breda draagt aan de Haagse Beemden bij. Tevens worden er voor het CDA hierdoor belangrijke zaken gerealiseerd. Recreatie en behoud van het cultuurlandschap.

Tot zover mijn eerste termijn. Ik dank u voor uw aandacht.

Alwijn ten Cate

 

2e Termijn

Ik heb de reacties gehoord. Voor veel fracties is een glazen kering te duur. Sommigen vragen zich af of de waterveiligheid echt gediend is, omdat het een nieuwe techniek is. Het CDA heeft het vermoeden dat als de gemeente wel haar verantwoordelijkheid had genomen en financieel had bijgedragen dit anders was geweest. Wij denken van wel. Gezien het ontbreken van voldoende draagvlak zullen we de voorgenomen motie niet indienen.

Wat leert ons dit nu voor de toekomst?

Gemeenten moeten stoppen met het toestaan van buitendijks bouwen voor zover het niet om aan watergebonden zaken gaat. Denk aan werven, steigers enz. Zie hiervoor ook het beleidskader buitendijks bouwen. Als waterschap moeten we zeer scherp zijn en actief met de omgevingsvisie en watertoets aan de gang blijven en intensiveren. Mochten gemeenten  toch toestaan buitendijks te bouwen en ze niet naar ons waterschap hebben geluisterd. Dan is het evident dat het waterschap niet het door hun veroorzaakte probleem oplost zonder dat daar een financiële bijdrage tegenover staat. De door hen veroorzaakte problemen mogen dan ook niet enkel op de schouders van ons waterschap rusten.  Het zou goed zijn als het DB dit ook actief naar buiten toe zal uitdragen en scherp op de watertoetsen is. Voor bewoners is dit ook iets om in de toekomst rekening mee te houden. Beweeg in dergelijke gevallen ook uw gemeente om financieel of anderszins bij te dragen en let goed op de watertoetsen. Zoals de gemeente Breda bij de Haagse Beemden met een ton doet

Gezien het voorgaande zal het CDA naast de overige VKA’s ook VKA Bastion steunen. Waarbij we oproepen om in de toekomst deze zaken te voorkomen. Dank voor uw aandacht.

Stemverklaring

CDA betreurt betreuren dat de gemeente Drimmelen niet aan de meerkosten van een glazen dijk wil bijdragen anders was dit betere alternatief gerealiseerd. Wij steunen dan nu ook de voorstellen van het DB

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.